BiH: Jedan od najkontroverznijih političara u BiH preminuo je jutros u Banja Luci

BiH: Jedan od najkontroverznijih političara u BiH preminuo je jutros u Banja Luci

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), bivši srpski član Predsedništva BiH i osuđeni ratni zločinac, Momčilo Krajišnik, preminuo je jutros u banjalučkoj bolnici.

Poslednje dve nedelje Krajišnik je bio na respiratoru zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Rano ujutro izgubio je bitku za život.

„Obaveštavamo javnost i medije da je Momčilo Krajišnik, prvi predsednik Narodne skupštine RS, preminuo jutros, 15. septembra 2020. godine, u 6:00 sati na Klinici za intenzivnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske (UKC RS), usled zaraze novim koronavirusom. Uprava UKC RS na čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem izražava iskreno saučešće porodici preminulog“, navodi se u saopštenju UKC RS, u kojem je potvrđena Krajišnikova smrt.

Momčilo Krajišnik je pre rata bio generalni direktor jedne od najvećih kompanija u bivšoj Jugoslaviji. Zbog “zloupotrebe položaja” osuđen je na devet meseci zatvora. U stvari, nezakonito je pomogao svom prijatelju Radovanu Karadžiću da izgradi vikendicu u blizini Sarajeva. Na prvim demokratskim izborima u BiH izabran je za predsednika Narodne skupštine BiH.

Na početku rata, Krajišnik je već bio visoki zvaničnik Srpske demokratske stranke (SDS) Radovana Karadžića i, nakon što su Srbi proglasili nezavisnost od Bosne i Hercegovine, napustio je Sarajevo i postao prvi predsednik NSRS.

Nakon rata, Krajišnik je izabran za srpskog člana Predsedništva BiH, zajedno sa Alijom Izetbegovićem i Krešimirom Zubakom (1996-1998).

Uhapšen je 2003. godine, a tri godine kasnije osuđen na 27 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, uključujući istrebljenje, ubistvo, progon, deportaciju i prisilno premeštanje. Oslobođen je optužbi za ubistvo kao ratni zločin, genocid i saučesništvo u genocidu.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdile su da je Krajišnik bio deo udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj istrebljenje, ubistva, progon i deportaciju nesrba tokom rata u Bosni od 1992. do 1995. godine.

Oslobođen je krivice za genocid ili saučesništvo u genocidu s obrazloženjem da sud nije našao dokaze o genocidnoj nameri s njegove strane da u potpunosti ili delimično uništi etničke ili verske zajednice.

Optužbe za ubistvo i istrebljenje odbačene su 2009. godine, a kazna smanjena na 20 godina. Nakon dve trećine kazne, stigao je u Banja Luku 2013. Neko vreme je živio van javnosti, ali se kasnije vratio u politiku.

Njegova smrt izazvala je razne komentare u javnosti. Neki su za njega rekli da je heroj i jedna od najvažnijih ličnosti Srba u BiH, drugi da će “izgoreti u paklu” zbog svoje prošlosti.

Krajišnik je imao 75 godina. / Ibna