BiH: Još nema dogovora o podeli kredita MMF

BiH: Još nema dogovora o podeli kredita MMF

Član Kolegijuma Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, na pitanje u vezi s raspodelom sredstava MMF-a, izjavio novinarima da treba postupiti po Ustavu i po zakonu.

Po njegovim rečima, jasna je stvar da Savet ministara BiH ne može naređivati Federaciji BiH na koji će način raspodeliti sredstva, izveštava agencija FENA.

“Ta stvar je definirana od strane Federalnog parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o nameri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Savet ministara BiH,” kazao je Izetbegović.

Agencija podseća da je na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika sa predstavnicima Delegacije Evrospke unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, održanom 11. aprila u Sarajevu, postignut dogovor o raspodeli kreditnih sredstava MMF-a.

Kako je tada rečeno, 330 miliona evra će se deliti tako što je 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, s tim što će pola procenta od iznosa koje dobiju Federacija BiH i RS biti preusmereno Brčko Distriktu.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je 7. maja izjavio Feni da Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, čeka na instrukciju Ministarstva finansija i trezora BiH koja će se temeljiti na odluci Saveta ministara BiH o utvrđivanju raspodele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).