BiH još uvek čeka vakcine putem mehanizma COVAX

BiH još uvek čeka vakcine putem mehanizma COVAX

Mehanizam COVAX obavestio je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine da će morati da odloži isporuku vakcina za još jedan dan, saopštilo je Ministarstvo u utorak.

„Obavešteni smo da je isporuka vakcina prolongirana za jedan dan u poređenju sa ranije najavljenim datumima. Prema najnovijim informacijama, dolazak 24.000 doza rastvarača najavljen je za 24. marta, dok će 23.400 doza vakcine BioNTech / Pfizer stići 25. marta“, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo će obavestiti javnost o daljim detaljima i načinu medijskog izveštavanja o isporuci vakcine odmah po prijemu podataka.

Bosna i Hercegovina je naručila 1.232.000 doza putem mehanizma COVAX. Trenutno je predviđeno da se BioNTech-Pfizer i AstraZeneca isporuče u BiH.

Proces nabavke vakcina putem COVAX mehanizma u BiH pokrenut je u julu, a sporazum je potpisan 18. septembra 2020. godine. Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko iz budžeta su izdvojile oko 13 miliona USD za nabavku vakcina putem mehanizma COVAX, a naručene količine namenjene su imunizaciji oko 20 odsto populacije.

U ime BiH, ministar civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević potpisala je sporazum sa savezom GAVI (Global Vaccine Alliance) o nabavci vakcina za građane BiH. Potpisivanjem sporazuma, BiH je trebala biti među prvim zemljama na svetu koja je primila vakcine protiv Covid-19.

U vreme potpisivanja ugovora nije odobrena nijedna vakcina, tako da BiH nije mogla uslovljavati niti birati vrstu vakcine koja će se isporučivati, rečeno je ranije iz Ministarstva.

Nakon toga je od BiH zatraženo da potpiše niz amandmana na sporazum uključujući i izimene COVAX sporazuma o naknadi koji se odnosi na dodatne uslove kompanije Pfizer / BioNtech.

Prema informacijama dostupnim Ministarstvu civilnih poslova, naknadni zahtevi upućeni su svim državama u mehanizmu COVAX.

Bosna i Hercegovina je ispunila sve uslove u vezi sa prihvatanjem vakcina, a stvoreni su preduslovi za prihvat bilo koje vrste vakcine koja će biti isporučena, rečeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.