BiH: Katolička crkva namerava da održi misu za ustaše

BiH: Katolička crkva namerava da održi misu za ustaše

Namera Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini da održi misu za „Blajburške žrtve“ u sarajevskoj katedrali izazvala je puno protesta i zabrinutosti među antifašistima i vernicima drugih religija.

Događaj, i žrtve, koji žele da obeleže na misi dogodio se krajem Drugog svetskog rata, kada je veliki broj hrvatskih oružanih snaga Ustaša pokušavao da izbegne zarobljavanje od strane jugoslovenskih partizana. Desetine hiljada uglavnom profašističkih hrvatskih vojnika i njihovih porodica bili su na putu ka Austriji da potraže pomoć od britanske vojske, ali su ih Britanci vratili u ruke antifašista.

U austrijskom gradu Bleiburgu i oko njega, ubijene su hiljade ustaša. Jugoslovenske snage streljanje su smatrale kaznom za desetine hiljada Jevreja, Srba, Roma i antifašista koje su ustaše ubile tokom Drugog svetskog rata.

Nakon raspada Jugoslavije, Hrvatska je počela sa obeležavanjem događaja svake godine, sa velikim okupljanjem u blizini austrijskog grada. Hrvatski nacionalisti sporni godišnji događaj doživljavaju kao simbol svoje patnje tokom komunizma.

Austrijske vlasti su skup shvatile kao veličanje nacizma i zabranile su ustaške zastave i oznake na skupu. Ali, uprkos zabrani, veliki broj pristalica Ustaša ih je imao.

Zbog pandemije koronavirusa, ove godine je nemoguće organizovati veliko okupljanje u Austriji, pa je Crkva u BiH odlučila da oda počast „Blajburškim žrtvama“ u glavnoj katedrali. Čim je namera dospela u javnost, veliki broj građana je izrazio protest rekavši da Sarajevo ne treba da slavi ustaški pokret ili žrtve. Naravno, deo Hrvata u BiH podržava ideju rekavši da su svi koji su protiv toga i protiv Hrvata u BiH. U stvari, oni ne vide nikakav problem.

Ambasada Izraela u BiH i Jevrejska zajednica također su rekli da misa za ove žrtve ne bi trebala pokvariti sliku Sarajeva kao multietničkog grada, a neki političari, kao hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, rekli su da država BiH neće biti “fašistička i totalitarna država”. Mediji su iskopali njegovu izjavu od pre dve godine u kojoj je rekao da su “Partizani na Blajburgu ubili one koji su se predali” i da je to “ratni zločin”.

Njegove kolege, srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik i Bošnjak Šefik Džaferović, takođe su osudili namere Katoličke crkve i pozvali kardinala Vinka Puljića da odustane od ideje. Lider Srpske pravoslavne crkve u BiH, mitropolit Dabrobosanski Hristozom, rekao je da su “vrata saradnje i bilo kakvih odnosa” sa katoličkom crkvom BiH “trajno zatvorena” zbog najavljene mise u Sarajevu. Rekao je da se oseća “izdanim” i da je odluka o održavanju mise zabrinjavajuća.

„Nadali smo se da ćemo možda započeti put zajedništva. Ali kako možemo ići zajedno? Otišao bih u Stari Brod na rijeci Drini da plačem i oplakujem žrtve (Jure) Francetića, dok kardinal dovodi Blajburg u Sarajevo. Pa, to ne ide zajedno! ” rekao je.

Građani su takođe podeljeni, ali velika većina je protiv mise. Neki od njih najavili su da će organizovati mirni protest ispred katedrale, a ova ideja je takođe okupila puno pristalica u samo nekoliko sati./ibna