BiH: Kina odbila da prizna Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

BiH: Kina odbila da prizna Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

Ambasada NR Kine u BiH zvanično je potvrdila agenciji Srna da je poslala diplomatsku notu u kojoj se kaže da vlasti te zemlje ne prihvataju legitimitet Christiana Schmidta kao novog visokog predstavnika u BiH.

„Ambasada Narodne Republike Kine u BiH je u svojoj noti iznela stav da, s obzirom na to da nacrt rezolucije o imenovanju visokog predstavnika, čiji su sponzori Kina i Rusija, u Savetu bezbednosti UN –a nije prihvaćen, Kina smatra imenovanje visokog predstavnika nelegitimnim”, rekla je kineska ambasada u BiH u odgovoru na Srnino pitanje o diplomatskoj noti.

Mediji u Federaciji BiH ranije su izvestili da je Ambasada Narodne Republike Kine poslala notu Kancelariji visokog predstavnika u BiH i Ministarstvu spoljnih poslova u Savetu ministara BiH.

Ranije je Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini izdala diplomatsku notu u kojoj se zvanično navodi da Rusija ne prihvata novog međunarodnog administratora u BiH, visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Prema diplomatskoj noti ambasade, „Savet bezbednosti UN nije formalno pristao na kandidaturu Kristijana Šmita“ i stoga „Ruska Federacija ne smatra njegovo imenovanje za visokog predstavnika legitimnim“.

Savet bezbednnosti UN-a nedavno je odbacio ruski prijedlog – koji je podržala Kina – da se smanje ovlaštenja visokom predstavniku u BiH

Rusija i Kina bile su jedine dve članice koje su glasale za rezoluciju. Svi ostali članovi Saveta bezbednosti bili su uzdržani.

Rezolucijom se nastoji ukinuti mesto međunarodnog visokog predstavnika za BiH do jula 2022. U njoj se navodi da ovlaštenja koja su data izaslaniku “više nisu potrebna s obzirom na napredak koji su postigle strane u BiH”.