BiH: “Koalicija SDA-HDZ više ne postoji” kaže lider HDZ-a

BiH: “Koalicija SDA-HDZ više ne postoji” kaže lider HDZ-a

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinošnjoj večeri s predsednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem, američkim ambasadorom Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom informisao sagovornike da HDZ i SDA više nisu koalicioni partneri niti su dio iste parlamentarne većine.

“Nekoliko zadnjih sednica Saveta ministara i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo da HDZ nije deo iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicioni partneri, jer koalicioni partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmene zakona bez dogovora s koalicionim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to pogrešan put,” poručio je Čović.

Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku Centralna izborna komisija BiH „ovako imenovana, izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno telo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsedništva BiH“.

“Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone,” dodao je Čović.

Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uslovi za izbor Gradskog veća Grada Mostara.

“Verujem da će iduće sedmice biti održan jedan sastanak na kojem će se to jasno pokazatii, ali to se odnosi isključivo na Gradsko veće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti promene i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti rešen i federalni Dom naroda i izbor članova Predsedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojeg ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba mi ćemo predložiti izmene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizovali izbori za Gradsko veće,” naglasio je Čović.

Tema razgovora kod američkog ambasadora je bila i raspodela sredstava MMF-a.

“I danas će se pokušati završiti to pitanje na Savetu ministara ako ministarka Bisera Turković podrži predloge koje smo usuglasili pre mesec dana. Sramota je za nas da imamo sredstva koja nismo u stanju raspodeliti i verujem da će se danas naći neko rešenje,” kazao je Dragan Čović.