BiH: Komšić i Džaferović se sastali sa Pahorom

BiH: Komšić i Džaferović se sastali sa Pahorom

Predsedavajući i član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović razgovarali su danas na Bledu s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom o bilateralnim odnosima dve zemlje i ukupnim političkim odnosima u regionu zapadnog Balkana.

Razgovarano je i o evropskom putu Bosne i Hercegovine, u kontekstu predsedavanja Slovenije Evropskom unijom i priprema za predstojeći samit “Evropska unija – Zapadni Balkan” koji bi trebao biti održan u oktobru u Ljubljani, javlja agencija FENA.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je za FENU nakon sastanka da je bilo govora posebno o ulozi Slovenije kada je u pitanju evropski put BiH.

Džaferović je, govoreći o sveukupnoj poseti Bledu i učešću na Bledskom strateškom forumu, naglasio da je sada više nego ikada ranije naglašena potreba uključivanja svih šest država zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

“Vrlo jasno je rečeno, kao nikada do sada, da Evropska unija neće biti kompletna dok sve države zapadnog Balkana ne postanu članice, a rečeno je i da kako god zapadni Balkan treba EU isto toliko i Evropskoj uniji trebaju zemlje zapadnog Balkana,” istakao je Džaferović.

On smatra da bi institucije BiH trebale funkcionisati onako kako je to predviđeno Ustavom te da je najbolji put za BiH i sve druge države zapadnog Balkana da što pre postanu članicama EU.

“To bih isto rekao i za NATO savez iako postoje neke države zapadnog Balkana koje imaju drugačiji odnos prema Alijansi. Evropska unija za celi zapadni Balkan pa i BiH znači vladavinu prava, ekonomski prosperitet i poštivanje ljudskih sloboda i prava, a NATO savez znači bezbednost,” istakao je Džaferović.

Kako je zaključio u izjavi za FENU, upravo to je ono što treba svim narodima koji žive u zemljama zapadnog Balkana.