BiH: Konačno počela vakcinacija protiv koronavirusa

BiH: Konačno počela vakcinacija protiv koronavirusa

Vаkcinаciја prоtiv virusа kоrоnа ruskоm vаkcinоm “Sputnjik V” počela je danas u Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić je dobio prvu dozu vakcine, zatim direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, a zatim i zaposleni u Covid odelenjima ove zdravstvene ustanove.

“Cilj nаm је dа tоkоm slеdеćе sеdmicе i drugе bоlnicе dоbiјu оdrеđеnu kоličinu vаkcinа kаkо bismо mоgli оbаviti vаkcinаciјu priоritеtnih zdrаvstvеnih rаdnikа” rеkао је ranije Zеljkоvić.

Prve vakcine su u Republiku Srpsku stigle 1. februara. Radi se o 2000 doza ruske vakcine koja je čekala da prođe sve zakonske procedure kako bi se mogla distribuisati zdravstvenom sektoru u ovom BiH entitetu. Federacija BiH još uvek čeka da se Evropska unija smiluje i pošalje određene količine vakcine u BiH.

BiH je na državnom, ali i entitetskom nivou poleča aktivnosti za nabavku vakcine još pre nekoliko meseci ali ni jedna nije ušla u državu. Ne želeći da čekaju da se vakcine isporuče prekok mehanizma Covax, vlasti u Republici Srpskoj su potražile alternativni izvor vakcina i pronašle ga u Ruskoj Federaciji.

Najavljen je dolazak još jednog, većeg kontingenta ruskih vakcina ali i dolazak kineskih vakcina. Preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba, od čega se polovina očekuje u drugoj polovini meseca, a druga polovina u martu.

Pored toga, prema najavama, zdravstveni radnici iz Republike Srpske će dobiti poseban tretman u Srbiji te će organizovano prelaziti granicu i vakcinisati se, najverovatnije u Beogradu. Za to vreme Federacija BiH još uvek čeka da se Evropska unija smiluje i pošalje im određene količine vakcine.