BiH: Konferencija o evropskom putu održava se u Neumu

BiH: Konferencija o evropskom putu održava se u Neumu

Konferencija “Transformacijski potencijal evroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini” započela je u četvrtak u Neumu u organizaciji Univerziteta u Mostaru, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH i Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

Ovaj događaj predstavlja kontinuitet konferencijskog ciklusa o najizraženijim socijalnim i političkim pitanjima koja opterećuju Bosnu i Hercegovinu, kakva je utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u svom obraćanju da će Hrvatska nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evroatlantskom putu sa željom da taj proces vodi trajnoj stabilnosti i odnosima u kojima su svima zagarantovana jednaka prava.

Govoreći putem interneta, Plenković je rekao da je BiH bila i da će biti hrvatski prijatelj i sused i da su veze među njima neraskidive.

Zbog toga, a i činjenice da su Hrvati u BiH jedan od konstitutivnih naroda, Hrvatska ima logičan interes za situaciju i odnose u BiH kao i želju da pomogne što je više moguće napretku i stabilnosti BiH, rekao je on.

“Evropsko putovanje BiH je najbolji način za transformaciju,” dodao je on.

Ipak, kako je rekao, sve odluke koje su za to od suštinske važnosti treba da se donose unutar BiH dogovorom ljudi koji tamo žive, u čemu Hrvati moraju biti ravnopravno zastupljeni.

Hrvatska je već pomogla BiH u aplikaciji za status kandidata za članstvo u EU 2016. godine, podsetio je hrvatski premijer, rekavši da Hrvatska planira da nastavi pružati takvu pomoć, istovremeno snažno podstičući proširenje EU na sve zemlje zapadnog Balkana.

Plenković je rekao da se nada da će, uz podršku Hrvatske, BiH sustići ostale aspirante za EU ​​u regionu koji su postigli veći napredak u integraciji u EU.

Konferenciju u Neumu organizovao je Univerzitet u Mostaru uz podršku Hrvatske rektorske konferencije.

Dragan Čović, predsednik HDZ BiH, rekao je da je ovo četvrta takva konferencija na kojoj se, uz pomoć akademske zajednice, pokušavaju pronaći odgovori na mnoga nerešena pitanja u BiH.

„U slučaju BiH nema alternative članstvu u EU i NATO-u“, rekao je on, dodajući da bi to trebalo postići uzimajući u obzir specifičnosti BiH.