BiH: Koronavirusom zaraženi visoki funkcioneri

BiH: Koronavirusom zaraženi visoki funkcioneri

Usred oštre borbe protiv novog koronavirusa, infekcija je ušla u najviše entitetske i državne institucije u Bosni i Hercegovini. Prema zdravstvenim vlastima, u sredu je u BiH entitetima potvrđeno novih 267 zaraženih novim koronavirusom, 182 u Federaciji BiH i 85 u Republici Srpskoj. Od poslednjeg ažuriranja u zemlji je takođe prijavljeno šest novih smrtnih slučajeva od Covid-19.

Potvrđeno je da je generalni direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić testiran na COVID-19, a rezultat PCR testa pokazao je prisustvo koronavirusa.

„Generalni direktor je u izolaciji sa blagim simptomima i sledi uputstva epidemiologa“, navodi se u saopštenju i dodaje da je OBA preduzela sve potrebne radnje kako bi primenila preporučene higijensko-epidemiološke mere u takvim situacijama i da se svi radni procesi nastavljaju bez bilo kakva odlaganja.

Svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa zaraženima poslati su kući sa naredbom da sprovedu mere obaveznog javljanja nadležnom lekaru i slede uputstva epidemiologa.

Ali, on nije jedini funkcioner koji je u poslednjih nekoliko dana bio pozitivno testiran.

U sredu je premijer Republike Srpske Radovan Višković dobio test sa pozitivnim rezultatom, potvrđeno je iz njegove kancelarije.

“Premijer Republike Srpske Radovan Višković uradio je PCR test u Univerzitetskoj bolnici Banja Luka, koji je pokazao prisustvo SARS-COV-2”, saopštila je Vlada RS.

Napomenuli su da će Vlada i kancelarija premijera organizovati sve dalje aktivnosti prema preporuci entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Sve Viškovićeve ranije zakazane aktivnosti i sastanci su otkazani, navodi se u saopštenju.

Pre Viškovića prisustvo koronavirusa potvrđeno je testom kod premijera Federacije BiH Fadila Novalića. Njegovo stanje se iznenada pogoršalo u sredu posle podne i on je primljen u Pulmološku kliniku “Podhrastovi” u Sarajevu.

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Srđan Mazalica, pre nekoliko dana, takođe je potvrdio da se njegov test vratio pozitivnim rezultatom. “Ne znam kada i kako sam zaražen. Budite oprezni, ljudi”, rekao je Mazalica u postu na Tviteru.