BiH: Košarac tražio od turskog ambasadora da se povećaju uvozne kvote za meso iz BiH

BiH: Košarac tražio od turskog ambasadora da se povećaju uvozne kvote za meso iz BiH

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac naglasio je tokom današnjeg razgovora sa ambasadorom Turske u BiH Haldunom Kočom da u proces izvoza mesa u Tursku moraju biti uključene i kompanije iz Republike Srpske.

Govoreći o nastavku izvoza goveđeg mesa iz BiH u Tursku, Košarac je informisao Koča o usaglašenom stavu sa nadležnim entitetskim ministrima o neophodnosti jednakog tretmana kompanija iz Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ koje su setrifikovane od nadležnih inspekcijskih organa BiH i Turske.

Košarac je naglasio da je neprihvatljiva dosadašnja praksa jednostranog pozicioniranja kompanija iz FBiH, te da u proces izvoza mesa u Tursku moraju biti uključene i kompanije iz Republike Srpske, budući da za to postoji kapacitet i potreba usled ostvarenih viškova primarne proizvodnje.

On je istakao da kompanije iz cele BiH, koje su sertifikovane za izvoz mesa u Tursku, moraju otkupljivati domaću proizvodnju, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“Svesni smo činjenice da je zbog umanjenog unutrašnjeg konzuma izvoza mesa povećana akumulacija domaće proizvodnje. Zbog toga sam zatražio od ambasadora Koča da se otvorena kvota od 3.000 tona poveća minimalno za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu, čime bi ostvorena kvota bila 5.000 tona. Time bismo obezbedili veću robnu razmenu, kao i otkup domaće proizvodnje”, poručio je Košarac.

Košarac i Koč razgovarali su u Sarajevu o saradnji u oblasti trgovine, izvozu mesa iz BiH u Tursku i drugim aktuelnim pitanjima, a na sastanaku je zajednički izraženo zadovoljstvo zbog dobrih bilateralnih odnosa dve zemlje, te naglašena spremnost za unapređenje saradnje u oblasti trgovine.

Košarac i Koč usaglasili su da, nakon ponovnog pokretanja redovnih avio-linija između BiH i Turske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara bude domaćin radnog sastanka predstavnika Ambasade Turske u BiH, nadležnih entitetskih ministarstava i predstavnika sertifikovanih kompanije za izvoz mesa iz BiH u Tursku, kako bi se postigao finalni dogovor i unapredio ovaj proces.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o organizaciji bilateralnog komiteta za trgovinu između BiH i Turske.

Orijentaciono je dogovoreno da sastanak bude održan polovinom jula u Turskoj, te istaknuto da će to biti prilika za razgovor o eventualnim otvorenim pitanjima u oblasti trgovine između dve zemlje.

Kada je reč o organizaciji trilateralnog komiteta BiH – Srbija – Turska, sagovornici su konstatovali da će on biti prolongiran do okončanja izbora u Srbiji.