BiH: Kosovo usvojilo Rezoluciju o Srebrenici, reakcije zvaničnika BiH

BiH: Kosovo usvojilo Rezoluciju o Srebrenici, reakcije zvaničnika BiH

Poslanici kosovske skupštine usvojili su u sredu Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici nad bošnjačkim stanovništvom i sva druga kršenja ljudskih prava.

Većina bošnjačkih zvaničnika pozdravilo je ovaj potez Skupštine Kosova. “Istinu o genocidu u Srebrenici utvrdio je međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju i svi u svetu i regionu treba da je poštuju”, rekao je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, pozdravljajući odluku kosovske skupštine da usvoji Rezoluciju o Srebrenici.

Džaferović je primetio da se samo na osnovu istine i pravde mogu vratiti poverenje, izgraditi zdravi odnosi i ojačati mir u ovom delu Evrope.

U pismu upućenom poslanicima na Kosovu, Udruženje Majke Srebrenice zahvalile su im se na usvajanju Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici 1995. godine, rekavši da to predstavlja važan doprinos miru i stabilnosti.

„Hvala vam što ste pokazali svetu da su mir, stabilnost i pomirenje prioriteti kojima težite, ali i da se te vrednosti ne mogu postići bez suočavanja s prošlošću i osude genocida i svih ostalih ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji“, navodi se u pismu.

Ističe se da je genocid u Srebrenici „najgori zločin počinjen u Evropi nakon Drugog svetskog rata“ i da se ne sme zaboraviti, jer negiranje da se dogodio predstavlja „završnu fazu genocida“.

„Možemo samo zaustaviti sveprisutnu praksu veličanja ratnih zločinaca i zajedničkog negiranja ratnih zločina. Usvajanje rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici korak je ka tom cilju“, navodi se u pismu.

Rezolucija navodi da su „srpske snage Vojske Republike Srpske (VRS) nekoliko dana vršile masakr u Srebrenici i okolini, kada je ubijeno preko 8.000 žena, muškaraca i dece“.

Rezolucija izražava saučešće i duboku tugu zbog nevinih žrtava i izražava saučešće porodicama. Svako javno i namerno poricanje genocida u Srebrenici, s ciljem ocrnjivanja žrtava i prikrivanja motiva za počinjene zločine, biće najoštrije osuđeno.

Pozivaju se vlada i druge državne institucije da 11. jul proglase Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucija poziva države da ulože dodatne napore da privedu pravdi sve one koji su odgovorni za planiranje i počinjenje genocida u Srebrenici.