BiH: Kran u luci Brčko biće modernizovan

BiH: Kran u luci Brčko biće modernizovan

Prvi zamenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt, Michael Scanlan, juče se u Brčkom sastao sa gradonačelnikom i zamenikom gradonačelnika Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem, te sa predsednikom i potpredsednikom Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem, kao i sa predsednikom Uprave “STUDEN & CO Holding” Ilijom Studenom, v.d. direktorom Kancelarije za upravljanje javnom imovinom u Distriktu Jelenom Duvnjak, zamenikom direktora Luke Brčko Alijom Osmanbašićem i direktorom Omladinskog centra “Vermont” Damirom Radenkovićem.

“Supervizor pozdravlja činjenicu da se Brčko pridružilo Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju kako bi steklo pravo na UNDP sufinansiranje u svrhu povećanja energetske efikasnosti 187 javnih objekata u Brčkom. To će smanjiti obim emisija ugljen dioksida unutar zajednice, a istovremeno će rezultirati manjim računima za komunalne usluge, što će zauzvrat osloboditi javna sredstva koja se mogu upotrebiti za rešavanje drugih potreba unutar Distrikta. Ako organi vlasti podnesu relevantnu procenu u julu i ako mudro iskoriste rebalans budžeta, aktivnosti na podizanju energetske efikasnosti na dva javna objekta mogu početi već u septembru,” saopštio je OHR.

Prošle sedmice također je pokrenut dugoočekivani projekat modernizacije lučkih objekata i krana unutar Luke Brčko, kao i uređenje pristupnog puta i železnice do luke. Projekat koji finansiraju EBRD i EU će doneti konkretne koristi lokalnoj zajednici i celoj zemlji, dodao je supervizor. Radovi na obnovi luke bi trebali biti vidljivi u septembru.

Ukoliko vlasti budu brzo provodile aktivnosti, građani Brčkog će u septembru također videti i početak radova na poslovnoj zoni u Brodu.  Ovo je rezultat javno-privatne inicijative “Brčko-Studen Holding” koja ima za cilj da od Distrikta načini privlačnije okruženje u koje se može investirati i u kome se privatni sektor može razvijati, tako što će se obezbediti transparentan proces izdavanja dozvola, uslužno-orijentisanu javnu administraciju i kvalitetnu infrastrukturu.

“Međutim, ni jedna od ovih reformi sama po sebi neće obezbediti prosperitet u Brčko Distriktu. Prosperitet zahteva brz napredak na svim poljima u pogledu inicijativa koje promovišu dobru upravu, razvoj infrastrukture i razvoj privatnog sektora.

U septembru ove godine ćemo videti hoće li ovo biti slučaj, uključujući i situaciju sa nacrtima zakona koje smo ambasadorica OSCE-a Kavalec i ja isticali u našim posebnim saopštenjima za javnost početkom ovoga meseca. Ja ću obilaziti Distrikt svake dve sedmice kako bih pratio pomake u pogledu ovih inicijativa”, dodao je supervizor.

Supervizor je konstatovao da institucije vlasti stiču reputaciju u narodu zasnovanu na poverenju koje ljudi imaju u izbore i u zakone koji regulišu rad njihovih zvaničnika u upravljanju zajednicom. Ni Brčko Distrikt nije drugačiji.

U tom kontekstu, supervizor je naglasio značaj provere biračkih spiskova. Samo po sebi je jasno da birački spisak jedne zajednice ne može biti širi od popisa stanovništva, posebno imajući u vidu da je 10-15% stanovništva maloletno, dodao je supervizor.

Što se tiče zakona koji reguliraju upravu, ne postoji važniji zakon koji je potrebno usvojiti od standardnog EU zakona o sukobu interesa. OHR, OSCE i EU su spremni da pomognu radnoj grupi Vlade Brčko Distrikta da brzo ostvari rezultate na ovom planu, budući da bi ovo trebao biti jedan od prvih zakona koji će usvojiti Skupština Distrikta u novom sazivu.

“Držati poziciju u Skupštini ili Vladi predstavlja priliku da se služi zajednici i zakon mora biti jasan u tome da je to jedini interes kojim se rukovode aktivnosti zvaničnika, uključujući i kazne za slučajeve kršenja javnog poverenja. Teško je zamisliti da neko ko se kandiduje na izborima ne bi ovo podržao,” rekao je supervizor.