BiH kvalifikacije za festival Slavjanski bazar u Banja Luci

BiH kvalifikacije za festival Slavjanski bazar u Banja Luci

Slovenski kulturni centar Banja Luka оrganizuje u petak u Banja Luci muzičko takmičenje a melodija koja pobedi učestvovaće kao predstavnik BiH na festivalu “Slavjanski bazar” u Vitebsku, Belorusija.Od ove godine, partner “Slavjanskog bazara” u BiH je Slovenski kulturni centar, koji je tek osnovan pre nekoliko meseci.

“Cilj nam je da kulturu Banja Luke, Republike Srpske i BiH približimo slovenstvu jer smo svi slovenski narod. Zbog toga smo odlučili da organizujemo prvo kvalifikaciono takmičenjeza učešće na ovom renomiranom festivalu, koji se održava 29. put, rekao je medijima predsednik Slovenskog kulturnog centra, Nikola Deretić.

Za takmičenje se prijavilo 28 kandidata od kojih je 11 za dečiju pesmu a 17 u kategoriji mladih izvođača pop muzike. Stručni žiri odabraće najbolje izvođače koji putuju u Vitebsk.

Festival “Slavjanski bazar” održava se pod pokroviteljstvom predsednika Belorusije. Cilj festivala je otkrivanje novih talenata što značajno učvršćuje međunarodne veze između slovenskih naroda.

Prvog dana festivala takmičari izvode pesmu na svom ili nekom od slovenskih jezika a drugog dana neki od svetskih hitova.
Mnoge regionalne zvezde svoju su karijeru počeli upravo na “Slavjanskom bazaru”./ibna