BiH: Lavrov otkazao posetu

BiH: Lavrov otkazao posetu

Ministar spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov, bio je u kontaktu sa zaraženom osobom i otkazao je sve svoje buduće sastanke i aktivnosti; otišao je u samoizolaciju.

Ovaj razvoj događaja nije dobro prihvaćen u Srbiji, ali u Bosni i Hercegovini su osećanja pomešana, u zavisnosti od nacionalnosti onoga ko govori. Hrvatski i bošnjački članovi Predsedništva BiH mogu se opustiti jer ruski ministar spoljnih poslova neće posetiti Istočno Sarajevo i odvojeno se sastati sa rukovodstvom Republike Srpske.

Željko Komšić i Šefik Džaferović, tako su sudbinom i koronavirusom izbegli da gledaju srpskog člana Milorada Dodika u njegovom trenutku pobede.

Dodik je, naime, unapred rekao da će Lavrovu reći svoje stavove o Bosni i Hercegovini. „Za mene lično je njegova poseta Republici Srpskoj važnija od posete Predsedništvu BiH. Lavrov je prijatelj Srpske, čovek koji je bio ministar dugi niz godina, a pre toga bio je ambasador pri Ujedinjenim nacijama i razume detalje u vezi sa problemima u BiH, a nama je veoma važno da imamo ljude koji razumeju detalje“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Srpski član Predsedništva BiH rekao je da Rusija vrlo pažljivo čita izveštaje koje je RS prosleđivala Savetu bezbednosti UN-a i ukazivao na ove elemente.

„Obavestićemo Lavrova o situaciji kako je vidimo. Mislimo da je BiH pogrešna država u smislu sadašnjeg vremena i da svi uloženi napori nisu rezultirali da se od nje nešto napravi. Ako je masovna vojna, finansijska i politička intervencija međunarodne zajednice propala, kako oni misle da sada nešto urade? “ pitao je Dodik.

Dodik je dodao da je od primarne važnosti postići dogovor i sačuvati izvorni Dejtonski sporazum i da nije za raznovrsne “izlete” u vezi sa Dejtonskim sporazumom.

Sada, dok je Lavrov otkazao posjetu, Dodik nema nikoga kome bi rekao svoje mišljenje. Svi u BiH ga već znaju.