BiH: Mathew Palmer u potrazi za izmenama Izbornog zakona BiH

BiH: Mathew Palmer u potrazi za izmenama Izbornog zakona BiH

Politički lideri u Bosni i Hercegovini trebali bi iskoristiti ovu neizbornu godinu da ispune minimalne zahteve za izmene izbornog zakonodavstva, uključujući provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i obezbeđenje transparentnosti izbornog procesa, rekao novinarima američki diplomata Matthew Palmer.

On je prvi put stigao u glavni grad Bosne i Hercegovine nakon stupanja na dužnost specijalnog izaslanika Sjedinjenih Država za izbornu reformu u BiH.

Tokom posete BiH sastao se sa brojnim političkim liderima, ali i predstavnicima Centralne izborne komisije BiH, čiji članovi trenutno ne učestvuju u radu Međuresorne radne grupe za izmene i dopune izbornog zakonodavstva u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara, Palmer je nekoliko puta ponovio da Sjedinjene Američke Države neće nametati nikakva rešenja već će ponuditi platformu za razgovore i biti svojevrsna podrška liderima u BiH da razgovaraju o stvarima oko kojih se slažu i da pronađu rešenja za one stvari oko kojih se ne slažu.

Tvrdi da su politički lideri sposobni donositi teške odluke, a njegov optimizam, kaže, bazira na činjenici da je postignut dogovor o izborima u Mostaru, što takođe nije bilo lako.

„Izmene izbornog zakonodavstva i manje promene Ustava u tom pogledu nisu lak zadatak, jer da jesu, to bi do sada bilo već učinjeno, ali je moguće i postoje brojni modeli kako postići transparentnost izbornog procesa“, dodao je on.

Smatra da je ovo pravi trenutak za to, a na pitanje zašto tako misli budući da su državne institucije blokirane i da preti otcepljenje i povlačenje srpskih predstavnika u institucijama BiH, Palmer kaže da ovu situaciju treba iskoristiti da se shvati koliko je važno imati jake institucije.

„Krize su normalne, pronalaženje rešenja za krizu odgovornost je izabranih lidera. Razumem pritiske, ali se nadam da će lideri to shvatiti kao signal da moraju ući u pregovore kako bi postigli sporazum do kraja ove godine”, rekao je Palmer.

Govoreći o svemu što je potrebno učiniti kako bi se ispunili minimalni uslovi potrebni za osiguranje boljeg izbornog procesa u BiH, on je rekao da ga je potrebno uskladiti sa onima u Evropskoj uniji i uvesti transparentnost i pravičnost u izborni proces.

On kaže da je za svaki od sporazuma potrebno obezbediti većinu u državnom parlamentu, koji bi na kraju trebao doneti zakone i izmene Ustava, što je takođe težak proces, ali naglašava da to nije samo u BiH već je težak proces za svaku zemlju.

„Ne mogu reći kako bi sporazum trebao izgledati, to bi trebali reći predstavnici stranaka. Moj posao nije da naručim nešto od nekoga, već da pomognem u započinjanju razgovora“, naglasio je Palmer.

Između ostalog, namera je stvoriti snažan sistem u Federaciji BiH koji će obezbediti da ljudi biraju svoje predstavnike koji će da služe tim građanima i da se prepozna glas svakog građanina.

On je takođe potvrdio da bi Sjedinjene Države htele da vide uklanjanje etničkog prefiksa kada je u pitanju izbor članova Predsedništva, jer je to jedan od načina sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava i smatra da dobro je razgovarati o nadležnostima Predsedništva i Saveta ministara.

Govoreći o sastancima sa političkim liderima, Palmer je izrazio uverenje da postoji zajedničko razumevanje hitne potrebe za napretkom i da postoji šansa da se stranke okupe i dogovore, te da zaštite interese svojih birača.

On se osvrnuo na model koji je predložio bivši evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Stefan Fule, što je značilo da će Federacija BiH ostati jedna izborna jedinica, ali da će drugi član Predsedništva biti onaj koji dobije više glasova u kantonima gde prvi član nema većinu glasova.

Palmer kaže da je ovaj model jedan od puteva, ali je pitanje kako postići da taj model odražava suštinu BiH, a to je jedna država, dva entiteta i tri naroda.

„Fuleov model nije jedini, ali je koncept otvoren za napredak. Ne postoji fiksna izborna jedinica, pa su neki rekli da je to polagan odlazak prema trećem entitetu. Takođe bismo podržali varijantu Fileovog modela, ali je sasvim jasno da niko neće izaći iz ovih razgovora 100 odsto zadovoljan“, zaključio je Palmer.

On je najavio da će se uskoro vratiti u BiH zajedno sa Angelinom Eichhorst, izvršnom direktorkom za zapadnu Evropu, zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo pri Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS).