BiH: Matthew Palmer stiže u posetu Sarajevu

BiH: Matthew Palmer stiže u posetu Sarajevu

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Balkan i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Matthew Palmer stiže u posetu Sarajevu, saznaje Dnevni avaz.

Kako je potvrđeno iz više izvora, Palmer će u Sarajevu imati nekoliko važnih političkih sastanaka, uključujući razgovore s političkim liderima i članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

U sredu će se Trampov specijalni izaslanik sastati s trojicom premijera: Zoranom Tegeltijom, predsedavajućim Saveta ministara BiH, Fadilom Novalićem, premijerom Federacije BiH i Radovanom Viškovićem, premijerom Republike Srpske.

Pored toga, očekuje se da će Palmer imati direktnije kontakte sa ključnim političkim akterima, posebno nakon značajnih događaja u regionu.

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić siguran je da će sutrašnja Palmerova poseta biti korisna za BiH i za sve njene građane jer je politika SAD prema Bosni i Hercegovini uvek bila usmerena ka međusobnom razumevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji.

“Radujem se sutrašnjoj poseti gospodina Palmera. Pre godinu dana imao sam sastanak sa gospodinom Palmerom i bivšom ambasadorkom SAD u BiH Maureen Cormack u Washingtonu i razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u BiH i regionu. Tokom razgovora, gospodin Palmer je pokazao veliko znanje i razumevanje dešavanja u našoj zemlji i regionu, kao i želju da svojim delovanjem doprinese stabiliziranju političke i ekonomske situacije u BiH. Siguran sam da će poseta gospodina Palmera biti korisna za našu državu i za sve njene građane, jer politika SAD prema Bosni i Hercegovini je uvek bila usmerena ka međusobnom razumevanju dobroj i konstruktivnoj političkoj saradnji,” rekao je Zvizdić za Fenu.

Zbog svega toga, Zvizdić Palmerovu posetu vidi kao potvrdu dobrih odnosa i činjenicu da su SAD i dalje jako zainteresovane za BiH i region Zapadnog Balkana, i da i dalje imaju ulogu ključnog stabilizirajućeg faktora u regionu.

“SAD su naš veliki prijatelj i najvažniji saveznik Bosne i Hercegovine u očuvanju celovitosti, te zajedno sa EU, stvarna podrška demokratizaciji BiH društva, ekonomskom napretku i jačanju vladavine prava kao jednoj od najvažnijih i temeljnih vrednosti uređenih država. Siguran sam da će rezultati posete gospodina Palmera biti vidljivi i usmereni na integracione i reformske procese, kao i na ekonomski prosperitet naše države,” zaključio je Zvizdić.

Očekuje se da će Palmer sa vlastima u BiH razgovarati o ekonomskim pitanjima, posebno o borbi protiv posljedica pandemije koronavirusa. Takođe, nije isključeno da se razgovara o ustavnim promenama, s obzirom na to da se približava tačno 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.