BiH: Medijska svađa tri člana Predsedništva BiH oko pitanja imigranata

BiH: Medijska svađa tri člana Predsedništva BiH oko pitanja imigranata

Tri člana Predsedništva Bosne i Hercegovine – Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić – svađaju se oko pitanja ilegalnih migranata uprkos činjenici da situacija u zapadnom delu zemlje preti da eskalacira.

Otkako je Milorad Dodik rekao da će Republika Srpska (RS), uprkos zabrani, prevoziti ilegalne migrante u Unsko-sanski kanton (USC), počela je ogorčena rasprava, ali ne na sednici Predsedništva nego u medijima. Komšić je u prvoj reakciji rekao da je prisustvo migranata u RS-u “direktna posledica Dodikovog odbijanja predloga o angažovanju Oružanih snaga BiH na granici između BiH i Srbije.”

“Dodik je na sednici Predsedništva BiH 11. juna prošle godine odbacio takvu mogućnost, čime je nastavljen ilegalni prelazak migranata sa teritorije Srbije na teritoriju BiH. On je zapravo pozvao migrante u Republiku Srpsku. Sve dok Dodik odbija angažovati Oružane snage BiH kako bi se sprečio ilegalni ulazak migranata u BiH, i u oba njena entiteta, migranti koji su sada u RS trebali bi ostati tamo”, rekao je Komšić, saopštila je njegova služba.

Ali, Dodik je ponovo odbio angažman oružanih snaga na granici sa Srbijom rekavši da se “Oružane snage BiH ne mogu rasporediti na granici sa Srbijom, Srbija je naša matična zemlja”.

“Srbi kao narod imaju sasvim jasne emocije i stav u vezi s tim”, rekao je Dodik.

Komentarišući Komšićev stav “da migranti ostaju u RS dok Oružane snage BiH ne budu angažovane na granici sa Srbijom”, Dodik je rekao da Komšić ne vodi poslove u RS.

Džaferović je kao predsedavajući Predsedništva rekao da BiH konačno mora da zaštiti svoju istočnu granicu da bi se sprečio priliv ilegalnih migranata u zemlju.

„Nedopustivo je da vlasti Republike Srpske, bez odluke državnih organa, prihvataju i prevoze migrante sa teritorije tog entiteta u druge delove BiH. Pozivam ih da to odmah zaustave jer može dovesti do različitih komplikacija. To nije dobro ni za koga u BiH“, dodao je Džaferović.

Ali, dok se svađaju ko je odgovoran, situacija među migrantima u Unsko sanskom kantonu se pogoršava. Uporedo sa čestim incidentima, zdravstveni radnici otkrili su nekoliko slučajeva COVID-19 među migrantima. Šef kancelarije Danskog saveta za izbeglice (DCR) u Bosni i Hercegovini Nicola Bay objasnio je za lokalne medije da su zaraženi migranti smešteni u prihvatnom centru Bira. Prva dva slučaja bolesti registrovana su 16. avgusta.

Nakon proglašenja pandemije koronavirusa, DCR i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pripremili su plan za sprečavanje širenja bolesti među ilegalnim migrantima na osnovu preporuka Svetske zdravstvene organizacije (VHO).

Deo plana je bio da se postave tuneli za dezinfekciju na ulazima u migrantske kampove i posebne četvrti za izolaciju i karantinu. Ako bi se bilo kojem migrantu dijagnostikovao virus, bili bi smešteni u lokalne zdravstvene ustanove.

Tužna činjenica je da se tri člana Predsedništva svađaju oko ovih ljudi, ali niko od njih nije posetio Unsko Sanski kanton da proveri kakva je situacija na terenu.