BiH: Međunarodna zajednica podržava Inzkov zahtev za NSRS

BiH: Međunarodna zajednica podržava Inzkov zahtev za NSRS

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini rekla je u izjavi medijima da SAD podržavaju svrsishodne aktivnosti koje doprinose pomirenju i izgradnji poverenja u zemlji.

„Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo. Vređa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, istovremeno ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine“, rečeno je u pisanom odgovoru kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade na pitanje da prokomentariše pismo visokog predstavnika Valentina Incka, u kojem traži od Narodne skupštine RS da poništi nagrade i pohvale koje je Skupština dodelila licima osuđenim za ratne zločine i da to učini u roku od tri meseca.

„Presude za ratne zločine ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u celini. Značajni koraci ka pomirenju, poput nedavnog uklanjanja ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo pozdravili, ključni su za evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da uklone simbole razdora iz svojih zajednica širom zemlje i da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti“, kaže se u odgovoru Kancelarije za odnose s javnošću američke ambasade.

Delegacija EU u BiH rekla je da je “veličanje ratnih zločinaca i revizija dobro utvrđenih činjenica u vezi s ratom u suprotnosti sa evropskim vrednostima i da je preduzimanje koraka ka pomirenju među 14 ključnih prioriteta na putu Bosne ka statusu kandidata za EU”.

„Veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i negiranje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti su sa najosnovnijim evropskim vrednostima“, rekla je Delegacija EU.

U saopštenju se dodaje da bi sve političke institucije i akteri u zemlji trebalo da izraze punu i nedvosmislenu posvećenost poštovanju vladavine zakona, kao i da stvore okruženje pogodno za pomirenje.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko uputio je u sredu pismo rukovodstvu Narodne skupštine RS sa zahtevom da ponište nagrade i pohvale Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku koje su im uručene povodom 25 godina od osnivanja NS RS , još 2016. godine. Inzko je NSRS dao rok od tri meseca da ispuni zahtev.

Pismo je izazvalo ogorčene reakcije u RS i predstavlja jedno od retkih pitanja kada opozicija i vladajuća koalicija imaju isto mišljenje.