BiH: “Migranti moraju biti deportovani iz BiH”, kaže Dodik

BiH: “Migranti moraju biti deportovani iz BiH”, kaže Dodik

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće prihvatiti da se na njenoj teritoriji formiraju sabirni centri za migrante i da je jedina ispravna politika da se migranti deportuju odakle su došli.

Dodik je rekao da je bilo pokušaja da se naprave tri ili više sabirnih centara za migrante, od kojih je jedan trebalo da bude u Banjaluci, zatim jedan u Trnovu, te jedan i u okolini Bijeljine.

“Čak je Savet ministara u prethodnom sazivu donio odluku da se te tri lokacije odrede iako je to stvar nas u Republici Srpskoj. Međutim, to samo govori o našim ljudima koji su bili tamo i koji su bili spremni da Srpskoj nametnu takvu obavezu”, izjavio je Dodik sinoć za RTRS.

On smatra da to jeste pitanje i humanitarnog karaktera, ali i da su migranti postali ozbiljan problem jer su postali značajan deo uznemiravanja i ugrožavanja života građana.

“Ono što možemo da učinimo jeste da im pomognemo da što pre prođu kroz Republiku Srpsku”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, priču u vezi sa migrantima smislila je zapadna Evropa i vodeće industrijske zemlje, koje su prihvatile migrante u pogledu humanitarnog rešavanja tog pitanja.

“A onda se pokazalo da je dominantan cilj bio da dođu do sposobne, mlade radne snage, koja im je potrebna za njihovu industriju”, rekao je Dodik.

On je dodao da je primarni cilj migrantima zapadna Evropa, a ne BiH ili Republika Srpska, te da je jedina ispravna politika hitne deportacije, odnosno izbacivanja migranata iz BiH.

“Ali, videli smo da /bivši ministar bezbednosti u Savetu ministara Fahrudin/ Radončić smatra da vladajuća partija kod Bošnjaka ima sasvim drugi plan za migrante”, ukazao je Dodik.

On je naveo da mu je plan da ponovo intenzivira to pitanje, dodajući da je evidentno da, osim u Republici Srpskoj, sve više problema ima i u Federaciji BiH, te da ni javnost u tom entitetu ne reaguje blagonaklono na ovaj problem.

Dodik je rekao da prema podacima Policije Republike Srpske, dnevno oko 150 migranata dolazi i prolazi ovim prostorima.

“Kada se desio incident u Klašnicama kod Banjaluke, u kojem su migranti pokušali da provode nasilje, nismo oklijevali da policija interveniše. Naša policija pojačava svoju sposobnost da interveniše i represivnim merama, jer ne želimo da nam ugrožavaju život”, istakao je Dodik.