BiH: Migranti ubili jednu osobu a dve provredili, građani traže zaštitu

BiH: Migranti ubili jednu osobu a dve provredili, građani traže zaštitu

Tri neidentifikovana migranta osumnjičena su za ubistvo i ranjavanje još dve osobe u tuči koja je zabeležena u sarajevskom naselju Ilidža u utorak uveče, navodi se u policijskom izveštaju.

Žrtve su identifikovane kao državljani BiH. Čovek koji je umro na mestu incidenta imao je 36 godina.

Policija je saopštila da je incident prijavljen u utorak kasno uveče, u 22:25 sati. Policajci su na lice mesta stigli zajedno sa medicinskim timom, koji je mogao samo potvrditi smrt jedne osobe i teške povrede još dve osobe, državljana Bosne i Hercegovine. Nezvanično, grupa migranata pravila je probleme u kafiću i građani BiH su pokušali da ih izbace. U tuči je jedan od državljana BiH pokušao da zaštiti brata i migrant ga je nekoliko puta izbo nožem. Migranti su pobegli, a policija traga za njima.

Ogorčeni meštani okupili su se u sredu da protestuju i istaknu da sinoćno ubistvo u Otesu znači da je krajnje vreme da nadležne institucije u BiH konačno pronađu način da uklone migrante sa ulice. Kako su istakli, neće tolerisati bahato ponašanje migranata, kao ni institucija. Pozvali su na ubrzanje istrage ubistva.

Među okupljenim građanima bio je i aktuelni poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo Dževad Poturak koji se osvrnuo na događaje na Ilidži.

“Pitanje je ko je sledeći, moj brat, tvoja sestra, tvoje dete, bilo ko. Da li će mene ubiti? Ovde smo mi koji ćemo se suprotstaviti svima. Treba nam pravi ministar bezbednosti da ukloni migrante sa ulice i molimo nadležne institucije da deluju i u roku od 24 sata da pronađemo način da pomognemo građanima BiH. Mi brinemo o migrantima, a oni nam vraćaju ubijanjem našeg sugrađanina”, rekao je Poturak.

Načelnik opštine Ilidža Senaid Memić izrazio je žaljenje i osudio „nesretni incident koji se dogodio u naselju Otes, u opštini Ilidža, u kojem su migranti ubili jednog državljanina BiH, a dvojicu teško povredili“.

Izrazio je saučešće porodici ubijenog i zatražio od odgovornih za red i bezbednost da ne dozvole nekontrolisano kretanje i kršenje zakona licima za koja su odgovorni.

„Nije moguće preuzeti kontrolu nad 3.000 migranata bez isključivanja lokalne zajednice iz svega što zajednici donosi nepotrebne obaveze. Zahtevamo odgovornost od svih odgovornih. Još jednom izražavam iskreno saučešće porodici, delimo njihovu bol ”, rekao je Memić.