BiH: Ministar bezbednosti naredio deportaciju 10 000 migranata

BiH: Ministar bezbednosti naredio deportaciju 10 000 migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH, Slobodan Ujić, rekao je da su službenici ove agencije počeli praviti spisak od 10 000 migranata koji će biti deportovani iz BiH.

On je napomenuo da Služba za poslove sa strancima postupa po zahtevu ministra bezbednosti u Savetu ministara BiH, Fahrudina Radončića.

“Pokrenuli smo proceduru popunjavanja anketnog listića za one koji žele dobrovoljno da se vrate u zemlje iz kojih su došli. To se pretežno odnosi na osobe iz Pakistana, Alžira i Maroka, jer je njih najviše u prihvatnim centrima. Jedino za sada nisu u opticaju državljani Sirije zbog situacije u toj zemlji,” rekao je Ujić.

On je naveo da je već zatražena pomoć ambasada ovih zemalja da bi se ovim migrantima utvrdio identitet, ali da nisu naišli na saradnju.

Prema Ujićevim rečima, većina ambasada tvrdi da nemaju bazu podataka i da mogu proveriti samo u slučaju da bude počinjeno neko krivično delo.

“Međutim, mi radimo na tome da se napravi spisak svih koji žele da se dobrovoljno vrate u svoje zemlje. Istina, ovo je kompleksan posao jer mnogi ne žele da sarađuju. Ali, mi ćemo angažovati sve svoje resurse i već radimo na tome,” rekao je Ujić.

Ministar Radončić je u sredu uveče za FTV rekao da “BiH za migrante neće biti ‘parking za Evropu’ i da će 10.000 njih biti deportovano iz naše zemlje”.

“Moj stav je precizan, ja sam direktoru Službe za poslove sa strancima uputio zahtev da popiše 9 – 10 hiljada ilegalnih ekonomskih migranta da vidimo kako da ih deportujemo iz BiH. Hoćemo da vidimo ko pristaje na dobrovoljnu deportaciju i šta da radimo s hiljadama onih migranata koji ne žele pokazati pasoš, da vidimo ko su oni. To je ogroman bezbednosni problem, to ruši život naših građana”, kazao je Radončić.

Istakao da je da se sada neće se baviti izbeglicama iz Sirije jer je to drugi problem koji treba rešiti. Tvrdi i da je svestan da se odluka o deportaciji neće dopasti nekim zemljama Evropske unije, ali to nikako ne znači da je BiH nehumana.

“Svi ti migranti dolaze iz zemalja koje su bogatije od BiH i moraju biti deportovani. EU bi trebala, umesto novca da migrante držimo ovde, da nam dadne novac da ih deportujemo. Nismo nehumani, ali sad ćemo imati 40 – 50 hiljada nezaposlenih, a držimo 10.000 migranata koji čekaju da BiH bude parking za Evropu. To neće biti moguće”, istakao je Radončić.

Naveo je i da Ministarstvo bezbednosti BiH smatra da svaka kantonalna vlada treba brinuti o migrantima. Dodao je da Unsko-sanski kanton neće dobiti nikakvu pomoć za smeštaj migranata u kampu Lipa jer Ministarstvo smatra da oni treba da odu iz BiH./ibna