BiH: Ministar finansija se nada da će budžet uskoro biti usvojen

BiH: Ministar finansija se nada da će budžet uskoro biti usvojen

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo je juče Predsedništvu BiH Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda podsetio je da BiH nije imala budžet u teškim i nepoznatim uslovima kada je trebalo brzo reagovati na loše zdravstvene i ekonomske posledice pandemije koronavirusa Covid -19.

“Iako nismo izgubili kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja izuzetno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovne aktivnosti, a ne samo posledice pandemije,” rekao je Bevanda.

On smatra da je usvajanje nacrta budžeta u Savetu ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču Predsedništvu BiH, dobra poruka te da će u drugoj polovini godine biti obezbeđena sredstva za započete projekte kako bi se snažnije odgovorilo na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uslova za priduživanje Evropskoj uniji.

Kako ističe u saopštenju, predloženim budžetom mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima, ali ove godine nastali su iznenadni prioriteti nakon koronavirusa, ali nije dovedeno u pitanje funkcionisanje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama.

Izrazio je nadu da će posao u vezi sa usvajanjem budžeta biti uskoro okončan u Predsedništvu BiH, i konačno, u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da se to neće događati u poslednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim budžetom.

Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula i sva plaćanja su u zakonskim okvirima, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH postupilo je profesionalno i u uslovima korigovanja budžeta nakon zaključka Predsedništva i biće spremno da i dalje postupa u skladu sa Ustavom i zakonima, bilo da se radi o novom budžetu ili donošenju odluka o privremenom finansiranju.