BiH: Ministar Košarac će pregovarati o većim izvoznim kvotama

BiH: Ministar Košarac će pregovarati o većim izvoznim kvotama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac smatra da su potrebni pregovori s Evropskom komisijom za povećanje kvota za izvoz ribe iz BiH u zemlje EU.

Kazao je da BiH izvozi oko 500 tona tih proizvoda, što nije dovoljno.

“Pregovaraćemo o tome s Evropskom komisijom”, najavio je Košarac i dodao da će pokrenuti pregovore o izvozu druge robe iz BiH.

On je dodao da je najbolji oblik zaštite domaće proizvodnje da BiH potpiše međunarodne sporazume i na taj način omogući plasman svojih proizvoda na neka nova tržišta.

Zbog toga, ističe, takođe se radi na potpisivanju sporazuma sa Rusijom koji bi omogućio bolje spoljnotrgovinsko poslovanje domaćih kompanija koje se bave preradom ribe, kao i drugih vrsta mesa.

“Učinit ćemo sve kako bi naši proizvođači robu plasirali na EU, CFFTA i neka druga tržišta poput Kine, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično, s kojima postižemo međunarodne sporazume”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Takođe je napomenuo da domaći proizvodi, koji se izvoze, treba da budu proizvedeni po međunarodnim i drugim standardima.

Košarac je danas, nakon posete banjalučkoj kompaniji „Tropik ribolov – ribarstvo Janj“, istakao da je kompanija prepoznatljiva na domaćem i inostranom tržištu, jer oko 70 odsto ukupne proizvodnje ribe u BiH izvozi u zemlje EU i tržište CEFTA .

Direktor kompanije “Tropik ribolov – ribarstvo Janj”, Zoran Tepić, potvrdio je da je sva proizvedena roba izvožena na inostrana tržišta i u vreme pandemije koronavirusa.