BiH: Ministar Košarac optužio ministarku Turković za opstrukcije

BiH: Ministar Košarac optužio ministarku Turković za opstrukcije

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac potvrdio je da mu je onemogućeno da predvodi delegaciju BiH na godišnjoj Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA /, koja će biti održana između 20. i 24. septembra u Beču.

U izjavi za novinsku agenciju SRNA Košarac kaže da je ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara, Bisera Turković, odbila da mu dadne saglasnost za vođenje delegacije na Generalnoj konferenciji najvišeg međunarodnog tela za nuklearnu energiju, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

„Budući da će Turković tokom ovog skupa učestvovati na Generalnoj skupštini UN -a u New Yorku, moja kancelarija je pokrenula inicijativu da predvodim delegaciju BiH kao ministar nadležan za energetiku na nivou BiH, na događaju na kojem možemo izraziti svoju snažnu protivljenje izgradnji sporne deponije na Trgovskoj Gori“, naglasio je Košarac.

On je također potvrdio navode medija da će, na osnovu odluke šefa diplomatije, BiH na ovom važnom događaju u glavnom gradu Austrije predstavljati zamenik ministra spoljnih poslova.

„Bez namere da se umanjim značaj i uloga zamenika ministra, verujem da bi bilo mnogo bolje i efikasnije da se na ministarskom nivou u okviru Generalne konferencije IAEA govori o gorućem pitanju koje imaju stanovnici 13 opština u slivu reke Une. Nažalost, Turković nije imala razumevanja za takvu potrebu”, istakao je Košarac.

Prema njegovim rečima, ovaj potez aktuelne ministarke spoljnih poslova poslednja je u nizu opstrukcija u nastojanjima da se reši pitanje radioaktivnog otpada i izgradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, u blizini granice sa BiH.

On je ponovio stav da Trgovska Gora ne sme biti predmet politizacije, jer će eventualna deponija radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva ugroziti zdravlje 250.000 stanovnika i životnu sredinu.

“Ne bih da vas podsećam na sve Turkovićkine blokade prilikom formiranja Pravnog i stručnog tima, odnosno radnih tela BiH koja se bave ovim pitanjem. Zaista postoje neobjašnjivi i nelogični razlozi za bilo koga, da se sama ministarka spoljnih poslova jedne zemlje, usprotivi predstavljanju pitanja koje ugrožava stanovnike, na važnom međunarodnom skupu najvišeg diplomatskog nivoa”, rekao je Košarac.

 

Izvor: SRNA