BiH: Ministar Košarac ostaje na dužnosti, poslanici odbili zahtev za smenu

BiH: Ministar Košarac ostaje na dužnosti, poslanici odbili zahtev za smenu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sednici nije podržao inicijativu za smenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca.

Od prisutnih 39 poslanika, „za“ njegovu smenu glasalo je 13 poslanika, 15 ih je bilo protiv, a 11 suzdržano.

Inicijativa za smenu zamenika ministra civilnih poslova, Siniše Ilića, dobila je opštu, ali ne i potrebnu entitetsku većinu glasova, tako da će biti upućena Kolegijumu Doma na usaglašavanje.

Za Ilićevu smenu glasalo je 16 posanika, 14 ih bilo protiv, a devet suzdržano.

Predstavnički dom je razmatrao zahteve za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Saveta ministara BiH, na način da se glasa o smeni ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staše Košarca, te o smeni zamenika ministra civilnih poslova BiH, Siniše Ilića.

Zahteve su uputili poslanici: Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković- Lepić, Damir Arnaut, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Mira Pekić, Branislav Borenović, Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Zukan Helez i Nada Mladina.

U obrazloženju incijative za smenu ministra Košarca se navodi da je u vreme proglašenog stanja nesreće u Federaciji BiH i vanrednog stanja u Republici Srpskoj ministar  Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno merama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vreme stanja nesreće/vanrednog stanja, zloupotrebio je svoj položaj i funkciju ministra za nesmetano kretanje u vreme policijskog časa.

Za zamenika ministra civilnih poslova BiH Sinišu Ilića se navodi da je u vreme vanrednog stanja u Republici Srpskoj, u noćnim satima tokom vaskršnjih praznika, organizovao šire okupljanje i slavlje kod svoje kuće, suprotno merama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Republički štab za vanredne situacije RS.