BiH: Ministar Košarac traži hitno deblokiranje imenovanja ekspertskog tima

BiH: Ministar Košarac traži hitno deblokiranje imenovanja ekspertskog tima

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovio je danas rešenost da se deblokira imenovanje ekspertskog tima za Trgovsku goru, te osujete namere Republike Hrvatske da na tom lokalitetu izgradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad.

Košarac je nakon videokonferencije predstavnika civilnog sektora i nadležnih institucija o implikacijama odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, istakao da su primarni ciljevi u tom pogledu – zaštita zdravlja i životne sredine.

Ponovio je da je neprihvatljivo i politički nekorektno to što zamenica predsedavajućeg Saveta ministara BiH i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković ne dozvoljava da se odluka o imenovanju ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa ovom problematikom nađe na dnevnom redu sednice Saveta ministara BiH.

“Blokada koja je prouzrokovana takvim postupanjem ministarke spoljnih poslova nas je zaustavila u veoma važnom poslu, da na bazi naučnoistraživačkih elemenata dokažemo da je izgradnja eventualnog odlagališta na Trgovskoj gori štetna po zdravlje ljudi i životnu sredinu u RS-u i FBiH,” kazao je Košarac.

Dodao je da će BiH, ukoliko se nastavi ovom dinamikom i omogućavanjem Hrvatskoj da provodi aktivnosti, doći u situaciju da neće moći pravovremeno reagovati, “jer po ESPOO konvenciji (Konvencija o proceni ekoloških uticaja u prekograničnom kontekstu), BiH će dobiti mogućnost da reaguje u roku od mesec dana”, naglašavajući da je to prekratak period za meritoran odgovor na novonastalu situaciju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH istakao je da ga raduje spremnost civilnog društva u BiH da se uključi u proces i doprinese deblokiranju imenovanja ekspertskog tima za Trgovsku goru, napominjući da je deo nevladinog sektora već uključen u razrešavanje tog problema.