BiH ministar optužio Hrvatsku da je angažovala muslimane za krijumčarenja oružja u BiH

BiH ministar optužio Hrvatsku da je angažovala muslimane za krijumčarenja oružja u BiH

BiH državno tužilaštvo pokrenulo istragu u slučaju optužbi da je Hrvatska obavještajna agencija regrutirala muslimanske ekstremiste za skladištenje oružja na mjestima molitve u centralnoj Bosni i Hercegovini.

Cilj ove operacije, navodno, bio je da se opravda ranija izjava hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, da je BiH ‘teroristički centar’. Jedan od onih koji su potvrdili da su operaciju otkrili organi vlasti BiH je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. U petak je ispitivan u Državnom tužilaštvu.

“Zašto Tužilaštvo nije reagovalo ni u jednom ranijem predmetu? Suština je da ne saznamo šta se zaista dogodilo, već da se zaštite prijateljske i porodične veze između određenih tužilaca i aktera u čitavoj ovoj priči. Da je Tužilaštvo htjelo, otvorilo bi svaki slučaj. Sve što sam rekao, ponovo potvrđujem,” rekao je Mektić nakon ispitivanja.

Sarajevski mediji objavili su u srijedu izvještaj u kojem tvrde da su funkcioneri Hrvatske obavještajne agencije i neki diplomati pokušali regrutovati muslimanske ekstremiste kako bi donijeli oružje i eksploziv u muslimanska mjesta okupljanja u srednjoj BiH. Mektić je potvrdio medijski izvještaj, rekavši da je za zavjeru znao “godinu ili dvije”.

Prema njegovoj izjavi, Hrvatska tajna služba, preko hrvatskih političara u BiH, pokušala bi isforsirati policijsku operaciju koja bi otkrila to oružje, i na taj način potvrditi prethodnu izjavu hrvatske predsjednice da je u BiH bilo na hiljade terorista i da je ta zemlja teroristički centar.

Hrvatski funkcioneri su, naravno, odbacili ottužbe.

Na pitanje da li su sigurnosne agencije BiH spriječile zavjeru, Mektić je rekao da je to njihov posao.

Prema navodima medija, hrvatski konzul u Tuzli, Ivan Bandić, bio je uključen u navodnu neuspjelu operaciju zajedno sa novinarom Matom Đakovićem. Mektić je rekao da su ga tužioci pitali o učešću Bandića i Đakovića u ovom slučaju.

Mektić je dodao da je Đaković vozio vozilo sa diplomatskim tablicama koje su pripadale hrvatskom konzulatu.

“Rekao sam da imam nove informacije i da sam vidio nekoliko fotografija na kojima se Mato Đaković može vidjeti kako vozi to vozilo prije nekoliko mjeseci”, rekao je on.

Đaković je to vozilo kupio od Bandića, ali ga je registrovao na svoje ime samo dan nakon što je objavljen medijski izvještaj, tvrdi Mektić.

„Niko ne može koristiti diplomatsko vozilo osim ovlaštenog diplomate. Diplomatsko vozilo se na određeni način tretira kao teritorija te zemlje. A ako Mati Đakoviću date diplomatsko vozilo da vozi, on može u njemu da radi šta god hoće, kako god hoće,” rekao je on.

Mektić je naglasio daBiH sigurnosni sektor “ne vjeruje ovom tužilaštvu i ovom glavnom tužiocu”.

„Oni u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu to moraju znati i uzeti to u obzir,” dodao je on.