BiH: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uhapsilo četiri osobe zbog sumnjive kupovine medicinske opreme

BiH: Ministarstvo unutrašnjih poslova RS uhapsilo četiri osobe zbog sumnjive kupovine medicinske opreme

Direktor Instituta za javno zdravlje Republike Srpske Branislav Zeljković, za kojim je od juče tragao MUP RS, uhapšen je jutros, potvrdila je portparol Republičkog javnog tužilaštva RS Dragica Tojagić.

Zeljković je sa još tri osobe osumnjičen u istrazi nezakonitosti u radu Instituta za javno zdravstvo RS u postupcima javnih nabavki zaštitne medicinske opreme. Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac prethodno su privedeni u akciji Ministarstva unutrašnjih poslova, a po nalogu Posebnog odelenja Republičkog javnog tužilaštva RS.

Zeljković juče nije zatečen na poslu ili na kućnoj adresi. Sva zadržana lica danas bi trebalo da budu privedena tužilaštvu, a nakon ispitivanja nadležni tužilac će se izjasniti o predlogu za određivanje pritvora.

Akcija MUP -a RS, koja se sprovodi po nalogu Posebnog odelenja Republičkog javnog tužilaštva, traje od srede, kada su privedena trojica osumnjičenih.

Predmet istrage su ugovori koje je Zavod za javno zdravstvo RS zaključio tokom krize sa koronavirusom, a istražuju se i kompanije Travel4fun i Procontrol.

Mediji i nekoliko nevladinih organizacija ranije su izveštavali o javnim nabavkama vezanim za turističku agenciju koja nabavlja medicinske maske. Neke od kupljenih maski koštale su više od šest KM po komadu, što je jedan od pritvorenika priznao.

„Jedna maska je bila 6,8 KM, ali ponavljam – to je medicinska KN 95 maska tako da građani ne misle da je to klasična troslojna maska koja se kretala od jedne do dve KM. Ovo su maske koje koristi bolničko osoblje”, rekao je Slavko Bojić, vlasnik Procontrola.

Nekoliko slučajeva korupcije u periodu COVID-19 još uvek čeka epilog. Najveći od njih je slučaj “Srebrne maline” u Federaciji BiH, o kupovini respiratora u vrijednosti od 10 miliona KM, koji nisu prikladni za upotrebu kod pacijenata sa COVID -om. Suđenje u Sarajevu je u toku.