BiH: Misija OEBS nagradila ideje o recikliranju

BiH: Misija OEBS nagradila ideje o recikliranju

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini uručila je nagrade pobednicima školskog takmičenja organizovanog u cilju promcije recikliranja u Srednjebosanskom kantonu (SBK), te povećanja obima učešća mladih u zaštiti okoline, saopšteno je iz Misije OEBS u BiH.

Cilj takmičenja je odabir logotipa kampanje recikliranja, pokrenute u okviru školskog projekta recikliranja, a takmičenje je organizovano za učenike 26 osnovnih i srednjih škola u opštinama Jajce, Vitez i Travnik u aprilu ove godine. Tri škole dobile su po jedan tablet kao nagradu za izradu najboljeg logotipa. Nagrađene škole su: Osnovna škola „Jajce“, Mešovita srednja škola „Travnik“ i Osnovna škola „Bila“ Vitez. Pobednike je odabrala komisija koju je imenovala svaka lokalna zajednica. Sve škole koje su učestvovale u takmičenju dobile su platnene cekere, postere i letke, te su pozvane da prisustvuju završnoj manifestaciji.

Uz Misiju OEBS-a, u organizaciji takmičenja učestvovali su i partneri Misije i to: Ministarstvo prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova SBK, opštine Jajce, Vitez i Travnik, Planinarsko društvo „Ćusine“ Jajce, Centar za edukaciju mladih Travnik i Ekološka udruga „Kremenik“ Vitez.

Uz takmičenje, u tri opštine organizovan je i niz aktivnosti vezanih za zaštitu okoline. Deo projekta bio je posvećen učešću osnovnih i srednjih škola u Travniku, Jajcu i Vitezu u recikliranju i skupljanju PET ambalaže. Projekt je obuhvatio i nabavku kontejnera za recikliranje za škole te uključivanje privatnih preduzeća ili javnih komunalnih preduzeća u skupljanje plastike i isplatu novčanih sredstava školama za recikliranu plastiku.

Planovi za 2021. godinu obuhvataju poticanje finansijskog učešća lokalnih preduzeća u iznosu istom iznosu koji su prikupile škole, kao način dodatnog angažovanja poslovne zajednice u tri opštine, poticanje društvene odgovornosti poslovnog sektora i povećanje iznosa sredstava kojima raspolažu škole. U okviru kampanje zaštite okoline i recikliranja, školama je distribuisano tri stotine platnenih cekera sa otisnutim nagrađenim logotipom i logotipima kantonalnih i lokalnih partnera.

Uvažavajući činjenicu da je čista i sigurna okolina u interesu svih građana, Misija OEBS radi na upoznavanju javnosti sa ovim temama, u cilju promovisanja kolektivnih odgovora na mnogobrojne izazove sa kojima se suočava BiH u oblasti zaštite okoline.