BiH: Misija OEBS podržala Učionicu mira

BiH: Misija OEBS podržala Učionicu mira

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ambasada Austrije u Sarajevu, zajednički su podržale Udruženje građana „Fojničani“ u uspostavljanju „Učionice mira“ na otvorenom, koja je otvorena danas u Bradićima/Fojnici.

Svrha učionice koju su sagradili volonteri, na zemljištu koje je dodelila Opština, je da okupi mlade u realizaciji vannastavnih aktivnosti. Projekt je rezultat partnerstva Misije OEBS-a u BiH, Ambasade Austrije, Udruženja „Fojničani“ i rukovodstva lokalnih škola.

“Učenici, nastavnici, roditelji, službenici Opštine te predstavnici nevladinih organizacija, okupili su se na ceremoniji otvaranja učionice kako bi iskazali podršku izgradnji snažne i zdrave zajednice koja ceni različitost i promoviše međusobnu saradnju,” navodi se u saopštenju za javnost Misije OEBS u BiH.

„Odajemo priznanje Maglaju i susednim opštinama, uključujući tu i obližnju Opštinu Žepče, na jačanju međuetničke saradnje“, izjavila je Kathleen Kavlec, šefica Misije OEBS-a u BiH. „Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini ima zadovoljstvo da podrži ovu inicijativu u okviru našeg zalaganja za inkluzivno obrazovanje, bez diskriminacije. Važno je mladima pružiti mogućnost da se druže i uče jedni od drugih, kroz učešće u vannastavnim aktivnostima. Učionica na otvorenom dodatno će proširiti lepezu tih mogućnosti. Nadamo se da će celokupna zajednica to prepoznati i iskoristiti“, istakla je ambasadorka Kavalec.

Ulrike Hartmann, ambasadorka Austrije u BiH, izjavila je: „Ova Učionica mira savršen je primer okupljanja mladih ljudi na jednom mestu. Ona im pruža priliku da provedu vreme u prirodi i osmisle kreativne ideje u cilju njene zaštite. Sasvim sam uverena da su mladi sa svojim entuzijazmom pokretač napretka Bosne i Hercegovine. Vi imate potencijal da postanete nosioci promena!“

Ova aktivnost dio je širih aktivnosti Misije OEBS-a u BiH koje za cilj imaju stvaranje inkluzivnog, modernog sistema obrazovanja bez diskriminacije, u kojem će mladi usvojiti vrednosti i razviti veštine potrebne za uspeh u današnjem svetu.