BiH: Misija OSCE poziva vlasti da pronađu rešenja

BiH: Misija OSCE poziva vlasti da pronađu rešenja

U svetlu veoma loše situacije s kojom se suočavaju migranti, izbeglice i azilanti u Bosni i Hercegovini (BiH), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija) poziva vlasti na svim nivoima da donesu i da se dogovore o održivim rešenjima, koja će biti u skladu sa ljudskim pravima, a odnose se na  humanitarnu krizu koja je u porastu.

„Posebno nas brine stanje u Unsko-sanskom kantonu gdje mnogi migranti, izbeglice i azilanti žive u nehumanim i opasnim uslovima, konkretno  unutar i oko Velike Kladuše i Bihaća. Iako su nedavno preduzete aktivnosti na smeštaju pojedinaca iz bivšeg Privremenog prijemnog centra Lipa ohrabrujuće u izvesnoj meri, dalje ljudske patnje će biti zaustavljene jedino putem hitne i koordinisane akcije od strane državnih, entitetskih i kantonalnih nivoa vlasti. Surovi zimski uslovi  dodatno pogoršavaju ovaj problem jer su mnogi migranti, izbeglice i azilanti prisiljeni spavati u teškim uslovima, gotovo bez skloništa, hrane i ostalih životnih potrepština,“ navodi Misija u saopštenju za javnost.

Izveštaji o nasilnom vraćanju i drugim kršenjima ljudskih prava na granici BiH izazivaju još veću zabrinutost Misije. Prema informacijama  Mreže za praćenje nasilja na granici, mnoga vraćanja tokom 2020. godine poprimala su neke oblike nasilja, od verbalnog vređanja do fizičkih napada, krađe, iznuđivanja i silovanja, što je u potpunosti neprihvatljivo.

„U ponedjeljak, 25. januara, kako bi dobila više informacija o ovim navodima, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, sastala se s predstavnicima nevladinih organizacija: Amnesty International, Vijeća Danske za izbjeglice, te predstavnicima organizacija Are You Syrious, Save the Children, No Name Kitchen i Puž. Misija podseća sve nivoe vlasti da se moraju pridržavati svojih obaveza preuzetim po međunarodnim humanitarnim sporazumima i domaćem zakonu, te ih podseća na važnost demokratskog nadzora u ovom pogledu. Pored toga, mora se uspostaviti verodostojan i efektivan mehanizam praćenja koji uključuje relevantne međunarodne i državne institucije za ljudska prava i pripadnike civilnog društva,“ kaže se u saopštenju.

Misija OSCE-a u BiH ostaje na raspolaganju vlastima da im pruži pomoć u uspostavi produktivnog političkog dijaloga kako bi se stanje unapredilo, te je spremna podržati toliko potrebna poboljšanja u koordinacijskim aktivnostima među kantonalnim, entitetskim i državnim nivoima vlasti.