BiH: Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u pogledu svog postojanja, kaže Dodik

BiH: Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u pogledu svog postojanja, kaže Dodik

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je u petak u Atini da Republika Srpska pokušava da odbrani svoj status i autonomiju, ne težeći otcepljenju, već isključivo zagovarajući poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potreban rad na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

“Ne možemo razgovarati o evropskom putu, a da ne razgovaramo o trenutnoj političkoj situaciji u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u pogledu svog postojanja. Postoje različita mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanje samog Dejtonskog sporazuma započeo proces integracije. Drugo mišljenje ide ka stvaranju unitarne države, dok treće ide ka potrebi očuvanja pune autonomije, a četvrto da BiH treba da se mirno raspusti”, rekao je Dodik na ekonomskom forumu u Delfima.

Naglasio je da na svetu ne postoji nijedna zemlja s visokim predstavnikom koji odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, preko visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme bez učinka.

“Zbog svega toga, BiH je danas mnogo složenija zemlja, a mnogi je čak smatraju i neuspehom ili zemljom zamrznutog sukoba, koja nije u stanju da nađe osnovni unutrašnji konsenzus”, dodao je Dodik.

Kaže da nije siguran da BiH ima mesta u EU i da postoje dvostruki standardi unutar Unije, navodeći kao primer Severnu Makedoniju, koja je ispunila sve uslove, ali još uvijek čeka članstvo.

“Moramo rešiti mnoga ekonomska i politička pitanja, dok se situacija dosta promenila od početka pregovora, kao i uslovi za pristupanje”, rekao je Dodik.

Naveo je da u BiH nije dozvoljeno razgovarati ni o čemu drugom osim o samoj BiH, iako su entiteti i konstitutivni narodi bili voljni da razgovaraju i o mnogim drugim temama, ali su visoki predstavnici pokušavali da centrališu zemlju i oduzmu autonomiju Srpskoj.

Dodik se osvrnuo i na složenost političkog sistema u BiH, podsetivši na činjenicu da se Predsedništvo BiH sastoji od tri člana, ali da su Hrvati neprestano gubili svog predstavnika, jer Željko Komšić nije predstavnik hrvatske nacije u BiH.