BiH mora pojačati borbu protiv diskriminacije

BiH mora pojačati borbu protiv diskriminacije

Povodom desete godišnjice usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije, Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) predstavila je u Sarajevu izvještaj o procjeni rada institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv diskriminacije.

Konferencija je okupila više od 100 predstavnika pravosuđa i pravnih stručnjaka, te predstavnika relevantnih javnih institucija i organizacija civilnog društva iz BiH i regiona.

„Ovaj izvještaj predstavlja dio podrške koju Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža institucijama BiH u borbi protiv diskriminacije“, rekao je šef Misije OSCE-a u BiH, ambasador Bruce G. Berton.

Kao rezultat usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije i naknadnih izmjena i dopuna, značajan broj predmeta diskriminacije izveden je pred domaće sudove i Instituciju ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH.

„Ti predmeti se odnose na različite društvene sfere, kao što su sistemska diskriminacija u obrazovanju, na radnom mjestu i u zapošljavanju, te pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama“, naglasio je ambasador Berton.

U izvještaju se analizira rad pravosuđa, Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao ključnih institucionalnih aktera u borbi protiv diskriminacije. Pored toga, u izvještaju se ocjenjuje napredak koji je postignut u primjeni Zakona o zabrani diskriminacije u proteklih deset godina.

„I dalje svjedočimo sistemskoj diskriminaciji kojoj je posebno izložena najugroženija kategorija stanovnika u našoj zemlji, a to su povratnici“,  istakla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

„Borba protiv diskriminacije je direktan način borbe za opstanak povratnika na njihovim ognjištima i društvo jednakih – svih građana Bosne i Hercegovine na svakom pedlju naše domovine. Na to nas obavezuje Ustav BiH i Odluka o konstitutivnosti svih građana na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, ali i naš zajednički cilj članstva u Evropskoj uniji koja počiva na postulatima jednakosti“, dodala je.

U izvještaju su identifikovani nedostaci koje BiH tek treba adresirati u okviru svojih mehanizama za borbu protiv diskriminacije, te su date preporuke svakom od ključnih institucionalnih aktera u svrhu ostvarenja poboljšanja u ovoj važnoj oblasti.

Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH, je pozdravio ovaj izvještaj kao dobronamjernu sugestiju u cilju unapređenja rada Institucije ombudsmana BiH, a na zadovoljstvo građana koji se u sve većem broju obraćaju ovoj instituciji. “Ovaj izvještaj predstavlja zanimljiv pregled stanja u Instituciji sa nizom konstruktivnih prijedloga, a svakako s ciljem unapređenja našeg rada,“ rekao je Mitrović