BiH: Mostarci izašli na izbore nakon 12 godina

BiH: Mostarci izašli na izbore nakon 12 godina

Prema rezultatima na osnovu 65,33 posto glasačkih listića na lokalnim izborima u Mostaru, koje je Centralna izborna komisija objavila u ponedjeljak ujutro, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH), najveća stranka Hrvata u BiH, i dalje vodi u centralnoj zoni grada ispred „Koalicije za Mostar“ koju čini pet političkih partija, uključujući glavnu bošnjačku stranku, Stranku za demokratsku akciju (SDA).

Na osnovu do sada prebrojanih glasova pokazuje se da je HDZ BiH osvojio 11.973 glasa, dok je Koalicija za Mostar osvojila 9.421. Sledeća u nizu je levičarska koalicija ‘BH blok’, sa 3.629 glasova.

Centralni birački spisak za Mostar zaključen je 11. novembra 2020. godine sa ukupno 100.864 birača, koji su mogli glasati na 150 redovnih biračkih mesta, 16 biračkih mesta za glasače u odsustvu i kroz 20 mobilnih timova za pacijente od Covid-19.

Ukupno 1.717 izbornih posmatrača iz Centralne izborne komisije, mostarske Izborne komisije, organizacija civilnog društva i međunarodnih posmatrača nadziralo je izborni proces.

Mostar je u nedjelju imao prve izbore od 2008. godine, a odziv birača na redovnim biračkim mjestima iznosio je 55,00%, što znači da je 52.865 ljudi izašlo na birališta i izabralo 35 odbornika u svoje Gradsko veće – 13 izabranih iz centralne gradske zone, a preostalih 22 iz šest drugih etnički zasnovanih biračkih okruga. Oni će izabrati novog gradonačelnika grada.

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je na konferenciji za novinare da će stranka osvojiti 40 posto mesta u novom Gradskom veću Mostara.

Naglasio je da je HDZ BiH na izborima osvojio oko 20.000 glasova, dvostruko više nego na poslednjim mostarskim izborima pre 12 godina.

“To nam je bio cilj. Verujem da ćemo s ovih 14 ili 15 mandata uspeti pronaći partnere s kojima možemo imati dvotrećinsku većinu, a zasigurno većinom u Gradskom veću zaštititi pozicije hrvatskog naroda. Želimo da se Mostar transformiše u moderan evropski grad i verujem da u gradu postoji dovoljan broj partnera koji na sličan način razmišljaju o budućnosti grada“, rekao je Čović.

Napomenuo je da je došlo vreme “da se Mostar gradi na jasnim evropskim temeljima”.