BiH na sajmu IDEF 2021 u Istanbulu

BiH na sajmu IDEF 2021 u Istanbulu

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović, od 17. do 20. augusta 2021. godine, prisustvuje Međunarodnom sajmu odbrambene industrije „IDEF 2021“ u Istanbulu.

“Tom prilikom delegacija MO i OS BiH je posetila veliki broj izlagača na Sajmu, te je upoznata sa širokom paletom odbrambenih proizvoda i opreme koji su u upotrebi u oružanim snagama širom svijeta, uključujući kopnena vozila, bespilotne letjelice, oružje, simulatore, radare, zrakoplovne sisteme, rakete, logistička vozila, kao i opremu za sigurnost sistema,” saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Takođe, članovi delegacije su imali priliku da prisustvuju prezentacijama većeg broja kompanija koje se bave proizvodnjom u ovoj oblasti, a posebno poznatim kompanijama turske odbrambene industrije – ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, YDS, BMC, NUROL, OTOKAR, FNSS, kao i TAI, gde su se uverili u napredne razvojne tehnologije navedenih firmi.

Za vreme posete delegacije MO i OS BiH Međunarodnom sajmu namenske industrije IDEF-2021, održan je i sastanak sa visokom vojnom delegacijom Oružanih snaga Republike Turske koju je predvodio načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Turske general Yaşar Güler. Dve delegacije su razgovarale o unapređenju saradnje u narednom periodu, kao i podršci Oružanim snagama BiH na modernizaciji i kontinuiranoj izgradnji kapaciteta, s ciljem dostizanja planiranog nivoa interoperabilnosti i sposobnosti.

Tokom posete ovom veoma važnom događaju u svetu namenske industrije načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović je učestvovao i na drugim aktivnostima.

Pored generala Mašovića, u delegaciji MO i OS BiH  su i pomoćnik ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislav Jezeraškić, vojni ataše BiH u Turskoj brigadir Željko Drljača i lični pomoćnik NZŠ OS BiH pukovnik Asmir Sarajlić.