BiH: Najmanje devet građana još uvek je u Afganistanu

BiH: Najmanje devet građana još uvek je u Afganistanu

Po nalogu ministarke Bisere Turković, Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine formiralo je Radnu grupu koja će raditi na evakuaciji državljana BiH koji trenutno borave u Afganistanu, saopštilo je Ministarstvo u ponedeljak.

Prema dostupnim informacijama, najmanje devet državljana BiH nalazi se u Afganistanu, ali Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada BiH nastavljaju ažurirati informacije.

Radna grupa je u kontaktu sa Ambasadom u Pakistanu sa kojom se razmatraju mogućnosti evakuacije, u saradnji sa vlastima Pakistana, SAD -a, Velike Britanije, Norveške, Njemačke i drugih zemalja za čije kompanije su radili državljani BiH u Avganistanu.

Ministarka Turković uputila je note ministrima spoljnih poslova SAD -a, Pakistana, Velike Britanije, Njemačke i Norveške, tražeći pomoć i saradnju u evakuaciji građana BiH.

Ambasador BiH u Pakistanu, koji pokriva i Afganistan, Sakib Forić, nedavno je za bh. medije rekao da je pet državljana BiH kontaktiralo Ambasadu BiH u Pakistanu. “Četiri osobe rade za britansku kompaniju, dok je jedna zaposlena u organizaciji Norvegian People’s Aid (NPA). Svi se trenutno nalaze u blizini Međunarodnog aerodroma Kabul, gde su smešteni u hotelu u okviru tog aerodroma”, rekao je ambasador.

On je istakao da su svi građani rezervisali civilne letove, ali da postoji plan evakuacije čak i ako se ne realizuju.

„Građani odlaze u afričke ili azijske zemlje koje predstavljaju rizična područja, a da pri dolasku ne kontaktiraju ambasadu BiH kako bi zabeležili svoj ulazak i bili u kontaktu. Još jednom apelujem na sve građane koji odlaze na rizične lokacije da se jave najbližoj ambasadi BiH”, zaključio je ambasador BiH u Pakistanu.

Radna grupa MVP-a bit će operativna sve dok posljednji državljanin BiH koji želi napustiti Afganistan ne bude transportovan na bezbedno mesto.