BiH: Nastavlja se rat između OHR-a i NSRS

BiH: Nastavlja se rat između OHR-a i NSRS

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila rezoluciju sa zahtevom visokom predstavniku međunarodne zajednice Valentinu Inzku da podnese izveštaje o radu OHR-a između 1995. i 2020. godine, u narednih 90 dana, Kancelarija visokog predstavnika odbila je zahtev.

N1 TV pitala je Inzka da li će podneti te izveštaje Skupštini RS.

“Izvještaji visokog predstavnika objavljuju se na internet lokacijama UN-a i OHR-a i stoga su dostupni članovima Narodne skupštine RS”, odgovoreno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

Zahtev je predložio Igor Žunić, član vladajuće stranke, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

„Član 2 (1) (f) Aneksa H Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisuje da će visoki predstavnik periodično podnositi izveštaje o napretku u provođenju mirovnog sporazuma Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama, Ruskoj Federaciji i drugim zainteresovanim vladama, strankama i organizacijama“, kaže se u zaključku Skupštine RS.

Narodna skupština RS takođe je usvojila zaključak koji su podneli predstavnici stranke Ujedinjena Srpska da se od predstavnika međunarodne zajednice zatraži da spreče najavljeno imenovanje novog visokog predstavnika i omoguće zatvaranje OHR-a 2021. godine.

Visoki predstavnik u BiH poslao je 2. februara pismo predsedniku NSRS i šefovima svih klubova predstavnika u Skupštini RS, tražeći da ta institucija u roku od tri meseca poništi nagrade koje je dodelila licima osuđenim za ratne zločine.

Ovo pismo naišlo je na oštre osude u Republici Srpskoj. Bilo je to jedno od retkih pitanja kada su vladajuća koalicija i opozicija imali isto mišljenje i sličnu reakciju.