BiH: Nastavlja se saga o “mirnom raspadu države”

BiH: Nastavlja se saga o “mirnom raspadu države”

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da se njen predstavnik nije složio sa zajedničkom deklaracijom Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u kojoj je najoštrije osuđena ideja o “mirnom raspadu BiH”, jer je “tendenciozno kriviti samo jednu stranu”.

U saopštenju za štampu objavljenom nakon zasedanja Saveta za implementaciju mira, ambasada je istakla da smatra tendencioznim optuživanje samo jedne strane u uslovima kada je situacija eskalirala zbog uvredljivih i huškačkih izjava druge strane.

“U uslovima burne diskusije izazvane spoljnim faktorom, sve strane su preduzele neadekvatne korake. Smatramo da je tendenciozno optuživati samo jednu stranu, pogotovo što je situacija eskalirala, između ostalog, u kontekstu uvredljivih izjava druge strane. To nije najvažnije“, rekla je ambasada Ruske Federacije.

Dodaje se da Upravni odbor PIC-a mora striktno poštovati slovo Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Po ko zna koji put primetili smo pokušaje svesnog iskrivljenja teksta Sporazuma. Jasan primer za to je definicija da “BiH uključuje dva entiteta”, iako tačka 3 člana 1 Ustava jasno kaže da se “BiH sastoji od dva entiteta”. Ovo nije samo semantička razlika”, rekla je ruska ambasada.

Principijelni stav ruske ambasade je da BiH sama određuje svoje spoljnopolitičke prioritete.

“Sfera nadležnosti Upravnog odbora PIC-a su isključivo pitanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir. Stoga tema evroatlantskih integracija ne bi trebalo da se odražava u izjavama Upravnog odbora PIC-a. To je posao drugih međunarodnih organizacija strukture u BiH“, navodi se u saopštenju.

Ruska Federacija naglašava da se zalaže za suverenitet i teritorijalni integritet BiH i istovremeno veruje da su konstitutivni narodi BiH, građani države koji sami moraju odlučivati o svojoj sudbini bez spoljnog uticaja.

„To se može postići otvorenim dijalogom zasnovanim na međusobnom poštovanju“, rekla je ruska ambasada u izjavi povodom izjave Upravnog odbora PIK-a.

Predsedavajući Predsedništva BiH i najveći zagovornik „mirnog raspada BiH“ Milorad Dodik rekao je da stavovi SB PIC-a „i dalje služe i favorizuju politike bošnjačkih političkih predstavnika, od kojih smo pre neki dan čuli da nismo samo stanovnici manje Entitet BiH, nego da smo genocidni“.

Dodik je rekao da Republika Srpska zadržava pravo da razgovara o budućnosti BiH, ali ne sa članovima SB PIC-a, već sa Federacijom Bosne i Hercegovine i druga dva naroda, koji su konstitutivni prema Ustavu BiH.

„Ustav BiH to garantuje, jer smo kao RS potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma i potpisnik Aneksa 4 tog sporazuma, koji je Ustav BiH, ali i svih ostalih aneksa, uključujući Aneks 10“, tvrdi Dodik.

Izjavio je da „SB PIC kontinuirano koristi neistine, pokušavajući da održi iluziju o BiH, zanemarujući činjenice“.

„Jedna od ovih činjenica je da su entiteti postojali i pre Dejtona, o čemu svedoče ženevski i njujorški principi, koji su prethodili Dejtonskoj mirovnoj konferenciji, i deo su preambule Dejtonskog sporazuma. To znači da su entiteti postojali i bili prihvaćeni i pre stvaranja današnje BiH. Iz svega sledi logičan i pravno utemeljen zaključak – ako je nešto postojalo pre dejtonske BiH, može i nakon nje“, rekao je Dodik.