BiH ne može imati tri budućnosti, kaže ministarka Pendeš

BiH ne može imati tri budućnosti, kaže ministarka Pendeš

Ministarka obrane BiH Marina Pendeš veruje da članstvo u važnim i velikim organizacijama, kao što je to NATO, može samo doneti bolju budućnost BiH.

Pendeš je u izjavi za lokalne medije prokomentarisala politički spor oko godišnjeg Nacionalnog programa za članstvo u NATO-u, čemu se protivi srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Danima nakon potpisivanja sporazuma o Principima za formiranje vlasti na državnom nivou, još uvek nije jasno što to znači za ANP i put države ka članstvu u NATO-u. Stvari bi mogle biti jasne sledećeg utorka kada će se održati dve sednice Predsedništva BiH – jedno o ANP-u i drugo o imenovanju novog predsedavajućeg Saveta ministara.

Ali, kako je rekala ministarka Pendeš, Bosna i Hercegovina ne može imati tri budućnosti.

„Uprkos unutrašnjem neslaganju oko razvoja i integracije, svi bismo zajedno trebali razmišljati o tome gde i kako vidimo ovu zemlju u budućnosti. Kada razgovaramo o budućnosti, cilj BiH trebao bi biti jasan, a to je put prema EU i NATO-u. Proces integracije više puta se pokazao ključnim za podsticanje reformi koje Bosni i Hercegovini očajnički trebaju. Na nama je da političkim dijalogom i odabirom to koristimo kao podsticaj bezbednosti, socio-ekonomskom razvoju i stabilnosti“, rekla je ministarka odbrane BiH.

Istakla je da Bosna i Hercegovina mora napraviti izbor – ispuniti obaveze ili izgubiti međunarodni uticaj. Ne smemo dozvoliti, kaže ona, da se ispunjenje tehničkog pitanja poput ANP tretira kao platforma za nova unutrašnja neslaganja. Izvlačenje iz okvira koordinisanog strateškog delovanja, naglasila je Pendeš, naštetilo bi ugledu Bosne i Hercegovine i zamrznulo odnose s važnom vojno-političkom organizacijom.

„Preuzeli smo državne obaveze i dužni smo ih ispuniti. Neispunjavanje naših obaveza na putu ka NATO-u uticaće i na percepciju naše političke ozbiljnosti u evropskim integracijama“, rekla je ona.

Pozdravljajući potpisivanje Principa za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, Pendeš ističe da ovaj korak pokazuje opredeljenost BiH za unapređenje odnosa s NATO-om.

„Tačka 3 Principa bavi se pitanjem NATO-a i predstavlja izuzetno značajan i važan korak u realizaciji odnosa i objedinjavanju stavova u oblasti međunarodne integracije“, kazala je ministarka.

Pendeš kaže da se mora jasno naglasiti da bilo kakav napredak ka EU i NATO integracijama ne preti nacionalnim interesima i državnom suverenitetu, već doprinosi viziji moderne, otvorene i izgrađene Bosne i Hercegovine.

„Evropska i evroatlantska integracija su kompatibilni procesi koji će doprineti zamahu novog, održivog i dugoročnog uspeha BiH. Odbijanje mogućnosti za strateške korake dovodi do izolacije Bosne i Hercegovine u srcu evropskog kontinenta“, zaključila je ministarka odbrane BiH.