BiH nema državnu politiku za borbu protiv koronavirusa

BiH nema državnu politiku za borbu protiv koronavirusa

U komplikovanoj zemlji kakva je Bosna i Hercegovina čak i u najtežem periodu pandemije koronavirusa nema dogovora o nekim veoma važnim pitanjima za građane što se, na žalost, odnosi i na pomoć drugih država.

Pre svega treba reći da u BiH ne postoji jedna institucija na nivou države koja bi objavljivala dnevne izveštaje o broju novih slučajeva zaraze ili o načinima suzvijanja epidemije. Državna politika u ovom smislu ne postoji. Zdravstveni sistem je u nadležnosti entiteta, što znači da politiku u toj oblasti određuju Republike Srpska i Federacija BiH, svaka za sebe. Ako se tome doda da u F BiH ima deset kantona koji većinu odluka donose samostalno, slika haosa koji vlada u ovoj oblasti postaje još komplikovanija.

Veličina ovog problema postaje očita kada se kaže da je Međunarodni montearni fond pripremio veliki paket pomoći za BiH, koji čak može da ide i do 330 miliona dolara, ali BiH još nije potpisala pismo namere.  Navodno je sporan dogovor oko načina raspodele ovih sredstava pri čemu RS insistira da F BiH dobije 60 a RS 40 odsto sredstava te da se po pola procenta svake strane izdvoji za Brčko Distrikt BiH, koji nije uključen u pregovore. Sa druge strane, u samoj F BiH nema dogovora između kantona o raspodeli novca tako da Memorandum ne može biti potpisan.

U međuvremenu, u BiH je stigla pomoć koji je uputila Turska i ova medicinska sredstva bi trebala da budu podeljena između entiteta. Istina je da je stigla i pomoć iz Srbije, koju su na granici dočekali najviši funkcioneri RS, ali se ne navodi način raspodele ovog paketa.

Najviše kontroverzi izazvao je dolazak pomoći iz Rusije, sa kojim je u RS došlo i 25 stručnjaka, u tri aviona koja su sletela na Međunarodni aerodrom Banja Luka. Ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković, se čak i zahvalila Rusiji na pomoći ali se vrlo brzo ispostavilo da Republika Srpska nema nameru da deli kontingent sa Federacijom BiH.

“Republika Srpska je tražila pomoć od Rusije i to smo i dobili. Federacija BiH je nije ni tražila, ali ako to uradi mi ćemo joj preko naših veza u Rusiji pomoći da je dobije,” rekao je Milorad Dodik, koji je član Predsedništva BiH.

Neverovatno zvuči činjenica da je političar koji sa druga dva člana Predsedništva odlučuje o državnoj politici, tražio pomoć za samo jedan entitet. Još neverovatnije zvuči činjenica da je Rusija pristala da pošalje pomoć na takav način.

Dodik je najavio da će uskoro doći i kontingent pomoći iz Mađarske ali nije naveo kome je upućena. Najverovatnije da će i ona ostati u granicama RS čime će jaz između entiteta u BiH postati još dublji./ibna