BiH: Neugodno pismo iz EU dostavljeno premijeru Unsko-sanskog kantona

BiH: Neugodno pismo iz EU dostavljeno premijeru Unsko-sanskog kantona

Evropska unija (EU) mogla bi preispitati pomoć u upravljanju migracijama u Bosni i Hercegovini ako lokalne vlasti ne budu poštovale vladavinu zakona i ljudska prava u vezi s pitanjem migracije, napisao je visoki zvaničnik Evropske komisije u odgovoru lideru Vlade Unsko-sanskog kantona, severozapadnoj regiji Bosne i Hercegovine koja je najviše pogođena migrantskom krizom.

„Duboko žalim zbog akcija koje je vaša Vlada preduzela u poslednjih nekoliko meseci, uključujući pretnje da će zatvoriti prihvatne centre, opstruirati rad naših humanitarnih partnera, prisilno preseliti osobe iz ranjivih osetljivih kategorija u objekat u Lipi i nepoštovati odluke Ministarstva bezbednosti,” napisao je generalni direktor za proširenje Evropske komisije, Christian Danielsson, u pismu upućenom premijeru Unsko-sanskog kantona (USK), Mustafi Ružniću, koji je prošlog meseca upozorio da će migrantski kampovi u privatnom vlasništvu smešteni u urbanim zonama kantona morati biti zatvoreni.

Ružnić je takođe kritikovao šefa delegacije EU u BiH Johanna Sattlera zbog upravljanja migracijama u BiH i nedostatka brige za osnovna prava i imovinu lokalnog stanovništva.

„Vlasti i građane USK posebno zanima šta je Njegova ekselencija (Sattler) uradio u vezi sa sprovođenjem zaključka Evropske komisije o migrantskoj krizi, koji se odnosi na obavezu uravnoteženog smeštaja ilegalnih migranata na celoj teritoriji BiH, a ne samo u USK, kao što je to bilo pre, kao i u vezi zaključka da se svi migrantski centri uspostavljeni u privatnim objektima moraju zatvoriti i organizovati na lokacijama u vlasništvu države,“ rekao je Ružnić pre mesec dana.

Međutim, odgovor iz Brisela sugeriše je da su lokalne vlasti krive za neuspešno upravljanje migracijama.

„Slažem se da, uprkos značajnim resursima i stručnim savetima Evropske komisije, rezultati još uvek izostaju. Iznenađen sam kada čitam da smatrate da je to rezultat neaktivnosti Evropske unije. Dozvolite mi da budem potpuno jasan: dok smo izvršavali ono što smo obećali, neophodni dalji koraci su oni koje ste vi i ostale vlasti Bosne i Hercegovine trebali ispuniti, posebno kada je u pitanju identifikacija javnih objekata pogodnih za dodatne privremene prihvatne centre,” rekao je Danielsson izrazivši “puno poverenje” u akcije ambasadora Sattlera kao i akcije g. Nino Hartla, višeg stručnjaka za migracije raspoređene uz pomoć EU.

„Podsećam da je u ovim zaključcima zahtevana zamena smeštaja u privatnim prostorijama smeštajem u zgradama koje su u javnom vlasništvu. U nedostatku dovoljnog kapaciteta u javnim prostorijama, prinudno zatvaranje Bira i Mirala stvorilo bi smeštajni jaz i dovelo do druge humanitarne krize u jesen i zimu ove godine,“ naglasio je Danielsson.

„Komisija očekuje da kantonalne vlasti poštuju domaće zakonodavstvo i ovlaštenja nadležnih državnih institucija i olakšaju njihove aktivnosti i aktivnosti međunarodnih partnera. Ovo je jedini način da osigurate bezbednost građana vašeg Kantona u trenutnoj situaciji. Ako to ne bude slučaj, Komisija će preispitati svoju pomoć u oblasti upravljanja migracijama koju su do sada koristile Bosna i Hercegovina, a posebno Unsko-sanski kanton,“ dodao je.

BiH očekuje novi migrantski talas nakon opuštanja mera ograničenja zbog koronavirusa u celoj regiji. Nakon ulaska na istočnu granicu zemlje, migranti se kreću na severozapad u nadi da će preći granicu s Evropskom unijom i stići do krajnjih odredišta širom Evrope. Međutim, kako Hrvatska drži svoje granice zatvorene za ilegalne migrante, oni se zadržavaju u gradovima u blizini granice između BiH i Hrvatske, većinom smešteni u nekoliko migrantskih centara koje finansira međunarodni kapital, ali takođe zauzimaju javne površine u urbanim zonama.