BiH nije imenovala delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

BiH nije imenovala delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

U moru neuspjeha koje su političari u BiH napravili samo u poslijeizbornom periodu, jedan od najvećih je možda neuspjeh imenovanja delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PACE). U praksi to znači da barem za ovu godinu BiH neće biti zastupljena u ovoj važnoj instituciji.

Ranije su Tiny Kox (Holandija, UEL) i Serhiy Sobolev (Ukrajina, EPP / CD), ko-supervizori za nadgledanje Bosne i Hercegovine od strane PACE-a, izrazili zabrinutost predsjednicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH da će zakonski rok, do ponoći 6. aprila, biti promašen.

Prema pravilima PACE, parlament ima šest meseci nakon datuma izbora da dostavi imena nove delegacije. Bosna i Hercegovina, kao jedna od 47 država članica Vijeća Evrope, ima pravo da u Skupštinu pošalje delegaciju od deset članova, ali se to nije dogodilo.

Ko-supervizori su napisali da su “veoma svjesni političkog konteksta u Bosni i Hercegovini” i činjenice da bi pregovori o formiranju Vijeća ministara na državnom nivou mogli utjecati na imenovanje delegacije BiH.

Međutim, dodali su, “odsustvo parlamentarne delegacije BiH u Skupštini je veoma loš signal sposobnosti zemlje da ispuni svoje obaveze u oblasti demokratije, vladavine prava i ljudskih prava”.

Bivši predstavnik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, Milica Marković, kaže da se Bosna i Hercegovina na taj način sama isključila iz učešća u PACE-u.

“Neuspjeh u imenovanju delegacije rezultat je neuspjeha u imenovanju novog Vijeća ministara, zbog čega nema ni sjednica Zastupničkog doma ni Dom naroda”, rekao je Marković, koja je bila član BiH parlamentarne delegacija u PACE.

Ona pojašnjava da je imenovanje delegacije, koji se sastoji od deset članova – pet stalnih i pet zamjenljivih – u nadležnosti Parlamentarne skupštine

“S obzirom da domovi ne održavaju sjednice, delegacija nije imenovana, a to znači da se BiH isključila iz rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 2019. godinu”, upozorila je Marković.

Prema njenim riječima, delegacija se imenuje na četiri godine, ali članovi delegacije dobivaju akreditacije za svaku kalendarsku godinu obično u januaru.

Predstavnički dom i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH održali su svoje konstitutivne sjednice, ali njihovi stalni i zajednički odbori nisu formirani jer Vijeće ministara nije imenovano. Prije nekoliko dana, ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, takođe je potvrdio da je BiH dobila „posljednje upozorenje“ u vezi sa imenovanjem delegacije, ali institucije nisu reagovale. Sada, nekoliko stranaka traži posebnu sjednicu Parlamenta BiH kako bi se saznalo ko je odgovoran za ovu neobičnu situaciju. Prema dosadašnjim neuspjesima, sigurno je da će se stranke međusobno okrivljavati i sve će završiti bez pravog rezultata.

 

Mladen Dragojlović