BiH: Novi zajam za novu dionicu koridora Vc

BiH: Novi zajam za novu dionicu koridora Vc

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je 340 miliona evra za izgradnju deonice puta od Poprikuše do Medakova dužine 36 kilometara na Koridoru Vc, ključne infrastrukture za povezivanje u zemlji koja je takođe podržana grantovima Evropske unije i Evropske banke za Rekonstrukcija i razvoj (EBRD). Ova investicija kreira nova radna mesta i poslovne mogućnosti u Bosni i Hercegovini i doprinosi regionalnoj integraciji.

“Sa 340 miliona evra novog finansiranja dodeljenog za Koridor Vc, EIB nastavlja da podržava ovu ključnu rutu na panevropskoj mreži koja povezuje luku Ploče u Hrvatskoj sa Mađarskom preko Bosne i Hercegovine. Do danas je EU banka obezbedila milijardu evra za izgradnju autoputa dužine 155 kilometara duž bosanskohercegovačke dionice koridora. Očekuje se da će ova moderna transportna mreža olakšati putovanje za 1,5 miliona ljudi, doprineti bezbednosti na putevima i promovisati regionalnu saradnju”, rekla je EIB u saopštenju za javnost.

Kao deo izuzetnih mera usvojenih kao odgovor na COVID-19, EIB će povećati svoje finansiranje kako bi pokrila 90% ukupnih troškova za unapređenje implementacije projekta.

„EIB pruža kontinuiranu podršku razvoju modernih autoputeva na koridoru Vc u Bosni i Hercegovini. Savremeni, bezbedniji putevi i bolja saobraćajna povezanost vitalni su za ekonomski razvoj, slobodnu trgovinu i regionalnu koheziju i mogu pomoći u privlačenju novih stranih investicija. Ova transakcija pomoći će u stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje i podržati oporavak i integraciju Bosne i Hercegovine nakon COVID-19 sa regionalnim i tržištem EU“, rekla je potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova, koja je odgovorna za Zapadni Balkan.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler rekao je da mu je drago što je novi deo Koridora Vc sada finansijski obezbeđen zahvaljujući naporima Bosne i Hercegovine i EIB-a, investicione banke Evropske unije.

„Ulaganje EIB-a pomoći će nam da se približimo cilju Ekonomskog investicionog plana Zapadnog Balkana da dovršimo 75% Koridora Vc do 2024. godine. Kao najveći donator Koridora Vc, Evropska unija je izdvojila preko 200 miliona evra za izgradnju od 11 pododeljenja Koridora Vc u Bosni i Hercegovini kao dopuna zajmovima EIB-a. Kao rezultat toga, građani BiH će biti bolje povezani ne samo unutar zemlje već i sa ostatkom Evrope “, rekao je Sattler.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda naglasio je značaj ovog sporazuma za Federaciju Bosne i Hercegovine i njegov državni i regionalni značaj u pogledu razvoja savremene infrastrukture, povećane bezbednosti i kapaciteta autoputa. „Svaki projekat vezan za izgradnju autoputa na koridoru Vc je od velike važnosti i svaki kilometar za nas predstavlja korak bliže Evropi. Zbog toga će ovaj sporazum, pored finansijske vrednosti, imati pozitivan uticaj na javnost koja će imati pristup 35 kilometara novog autoputa na deonici Poprikuše-Medakovo“, rekao je ministar Bevanda.