BiH obezbedila nabavku vakcine protiv COVID-19

BiH obezbedila nabavku vakcine protiv COVID-19

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom definisanim nadležnostima, realizuje aktivnosti na nabavci materijala za zdravstvenu zaštitu i vakcina, te je, u okviru nadležnosti, potpisan Ugovor između Bosne i Hercegovine i Globalnog saveza za vakcine o nabavci vakcine za stanovnike BiH.

Na istom principu potpisan je i Sporazum o zajedničkoj javnoj nabavci maerijala za zdravstvenu zaštitu.

Ministarstvo civilnih poslova je sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnim ministarstvom zdravstva i Odelenjem za zdravstvo i ostale usluge Brčko Distrikta usaglasilo međusobna prava i obaveze u vezi nabavke vakcine putem mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprečavanje COVID-19 i zajedničke javne nabavke materijala za zdravstvenu zaštitu.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem ugovora sa Globalnom alijansom za vakcine rezervisala da među prvim zemljama u svetu dobije vakcine protiv COVID – 19, javlja sarajevska ispostava N1 TV.

Naručeno je 1 232 000 doza potencijalnih vakcina uz opšti prosek cena po dozi od 10,55 USD.

Dakle, Bosna i Hercegovina će imati iste mogućnosti za nabavku vakcine kao i ostale zemlje potpisnice Ugovora i u narednom periodu se očekuju dalja obaveštenja Svetske zdravstvene organizacije, Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI) i drugih institucija, o potencijalnim proizvođačima vakcine i rokovima za isporuku. Transparentnost ovog procesa garantuju Svetska zdravstvena organizacija, GAVI i CEPI.

U okviru Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci materijala za zdravstvenu zaštitu, koji se primenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih pretnji javnom zdravlju omogućavajući zajedničku kupovinu lekova, medicinske opreme i potrepština, trenutno se realiziraju aktivnosti nabave leka Remedesivir.

Primenom alokacijskog ključa Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, koji podrazumeva praćenje poslednjih sedmičnih stopa hospitalizacije, Evropska komisija je Bosni i Hercegovini za prvi mesec dodelila 1 794 od traženih 2 400 ampula leka Remdesivir.

“Ministarstvo civilnih poslova još jednom apeluje na poštivanje preporuka i mera koje su na snazi, u nadi da ćemo poštivanjem ovih mera zaustaviti širenje virusa. Takođe, apelujemo na strpljenje za nabavu vakcine. Ministarstvo civilnih poslova je, savesno i odgovorno, učinilo sve korake za prevenciju širenja zaraze Covid – 19,” navode iz Ministarstva.