BiH očekuje novi priliv migranata

BiH očekuje novi priliv migranata

Prema državnoj Graničnoj policiji, BiH može očekivati ​​novi priliv migranata, ali ova policijska agencija trpi nedostatak službenika za zaštitu istočnih granica sa Srbijom, smera iz kojeg uglavnom dolaze migranti od.

Ako se problem s nedovoljnim brojem graničnih policajaca ne reši uskoro, pitanje migracije može eskalirati, upozorila je Granična policija BiH.

„15 odsto službenika ne može vršiti kontrolu pograničnog područja. To bi značilo da jedan službenik kontroliše 30 kilometara granice i evropski standardi kažu da jedan službenik treba nadgledati područje od jednog kilometra”, objasnila je Sanela Dujković, potrpatol Granične policije BiH.

Za potpuno pokrivanje granice sa Srbijom, Graničnoj policiji je potrebno 1.000 službenika.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, od 1. januara do 2. septembra registrovano je 18.641 migranata, ali taj se broj svakodnevno menja. U Crvenom krst BiH rekao je da će osigurati dodatna sredstva za pomoć u rešavanju krize.

„Konferencija o partnerstvu, odnosno donatorska konferencija pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, održaće se sutra u Sarajevu, u zgradi Parlamenta. Očekujemo da ćemo tamo predstaviti sveukupnu situaciju”, rekao je Husein Kličić, šef Crvenog krsta BiH.

Država se već drugi put bori s tim problemom nakon što su hiljade ilegalnih migranata iz raznih afričkih i azijskih zemalja prošli put kroz zemlju kako bi stigli do krajnjih odredišta uglavnom u zapadnoj Europi, izveštava TV N1.

Ali, kako Hrvatska drži svoju granicu zatvorenu za ilegalne migrante, ti ljudi su zaglavljeni na područjima blizu granice BiH s tom zemljom.

Međunarodne organizacije osigurale su utočište u nekoliko privremenih migrantskih centara u Unsko-sanskom kantonu na severozapadu države, ali njihovi kapaciteti ne mogu opsluživati ​​dramatični porast broja stranaca./ibna