BiH očekuje novi talas migranata

BiH očekuje novi talas migranata

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je u sredu da država na proleće može da očekuje novi talas migranata, ali da ova policijska agencija nema materijalno-tehničke instrumente koji bi pokrili sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelazi.

Galić je ukazao da podaci Agencije za zaštitu granice Evropske unije (Frontex), Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i izveštaj Europola govore da će se ilegalna migracija na zapadnom Balkanu ponovo intenzivirati nakon zime, što bi u BiH ponovo vratilo problem sa povećanim migracionim pritiskom.

On je rekao da od septembra prošle godine postoji trend smanjenja broja ilegalnih prelazaka granice u odnosu na prethodni period, ali da je to sezonska pojava.

U Graničnoj policiji, dodao je Galić, trenutno je zaposleno 2.228 službenika, od kojih su 2.028 policajci. Prema proceni ovoj policijskoj agenciji nedostaje 100 službenih vozila, 132 dvogleda, 66 IC uređaja, 66 uređaja za toplotnog snimanja da bi se pokrile sve lokacije na kojima su mogući ilegalni prelazi granice u zoni odgovornosti jedinica Granične policije Bijeljina, Zvornik , Višegrad, Hum-Foča i Trebinje.

Galić je održao sastanak Stručnog odbora Granične policije BiH koji je bio fokusiran na stanje u oblasti bezbednosti granice i buduće aktivnosti. Između ostalog, navedeno je da je, uprkos naporima i korištenju svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije, neophodno dodatno jačanje BP BiH u graničnoj kontroli i nadzoru državne granice u istočnom i severoistočnom dijelu zemlje.

S tim u vezi, Galić još jednom naglasio da treba maksimalno angažovati postojeće ljudske, tehničke i materijalne kapacitete kako bi se suzbile ilegalne migracije, odnosno sprečio ilegalni ulazak u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i da se spriječe svi oblici prekograničnog kriminala duž čitave državne granice BiH.

Za konkretniji odgovor na problem ilegalne migracije, naglasio je da će biti potrebne izmene i dopune Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa da bi se policijskim službenicima omogućila veća ovlaštenja i povećale mogućnosti preusmeravanja i angažovanja policajaca na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Na sastanku je istaknuto da se od svih pripadnika BP BiH očekuje da se maksimalno angažuju u zaštiti državne granice, da budu profesionalni, da poštuju zakone, da se dosledno bore protiv korupcije i da budu više prisutni na terenu. Očekuje se i doslednije praćenje rada policajaca, kao i blagovremena razmena informacija na svim nivoima./ibna