BiH: Odlaganje vojne vežbe OS BiH – Vojska Srbije izazvalo nove tenzije

BiH: Odlaganje vojne vežbe OS BiH – Vojska Srbije izazvalo nove tenzije

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od Saveta ministara smenu ministra odbrane Sifeta Podžića jer je “prekršio Ustav BiH” odlukom o odlaganju vojne vežbe između Oružanih snaga BiH i Vojske Republike Srbije.

Vežba je trebala biti održana u prvoj polovini oktobra na vojnom poligonu Manjača kod Banjaluke, ali je Podžić, bez saglasnosti Predsedništva BiH kao vrhovnog komandanta, odgodio događaj.

“Podžić se nije obratio niti konsultovao sa Predsedništvom BiH. Očigledno se konsultovao sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem, jer ne mogu verovati da bi se usudio sam učiniti ovako nešto”, rekao je Dodik agenciji Srna.

Srpski član Predsedništva BiH najavio je krivičnu prijavu protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje i neće uživati poverenje u pogledu bilo koje odluke koju će Ministarstvo odbrane predložiti Predsedništvu BiH.

“Mislim da je to motivisano isključivo njegovom mržnjom prema srpskom narodu i Srbiji, i da je to jedini razlog da donesu takvu odluku”, rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH istakao je da je ovo napad na interese Republike Srpske.

„To samo pokazuje da smo bili u pravu kada smo tvrdili da treba povući našu saglasnost iz reforme Oružanih snaga, da treba vratiti nadležnost Republici Srpskoj i da Srpska o tome može samostalno odlučivati jer je to predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom“, rekao je Dodik.

Međutim, Podžić je porekao političku pozadinu odlaganja. On je objasnio da su razlozi pogoršanje epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa u obe zemlje.

“Vakcinisan je nedovoljan broj vojnika, zbog čega ne želim da rizikujem da se vojnici zaraze. Čim se popravi epidemiološka situacija, vežba će biti ponovo zakazana jer ne postoji drugi razlog da se ne organiziuje“, podvukao je Podžić.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, pozvao je Podžića da povuče odluku. On je istakao da razlozi za odlaganje izvođenja vojne vežbe “Manjača 21” nemaju osnova. Tegeltija je naveo da će, ako ministar Podžić ne postupi u skladu sa ovim pozivom, biti primoran da postupi u skladu s ovlaštenjima predsedavajućeg Saveta ministara.

„S obzirom na epidemiološku situaciju u Bosni i Hercegovini, znamo da je tokom ove godine održano nekoliko vojnih vežbi i drugih aktivnosti OSBiH sa partnerskim zemljama i organizacijama na različitim lokacijama u BiH gde su ispoštovane sve epidemiološke mere koje su propisale nadležne vlasti u BiH. Što se tiče finansijskih sredstava, poznato vam je da je Savet ministara BiH usvojio Odluku o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, koja je OSBiH omogućila nesmetano funkcioniranje i obavljanje zakonom propisanih i definisanih poslova iz svoje nadležnosti i da Republika Srbija snosi sve troškove održavanja vojne vežbe za pripadnike Vojske Republike Srbije, osim troškova ishrane“, navodi Tegeltija u pismu.

Tegeltija je dodao da imajući u vidu sve gore navedeno smatra “da je jednostrano donošenje ovakve odluke ministra odbrane kršenje Zakona o odbrani BiH, da je i neopravdano i predstavlja nediplomatski potez prema Republici Srbiji.”