BiH: OEBS pažljivo razmatra rizike trgovine ljudima s kojima se suočavaju azilanti i migranti

BiH: OEBS pažljivo razmatra rizike trgovine ljudima s kojima se suočavaju azilanti i migranti

Trenutno stanje 8000 azilanata i migranata u Bosni i Hercegovini, bila je glavna tema razgovora serije online sastanaka organizovanih pre terenske posete Valianta Richeyija, specijalnog predstavnika OEBS-a i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i Margarete Cederfelt, potpredsednice Parlamentarne skupštine OEBS-a i predsjedavajuće ad hoc Komisije za migracije, saopšteno je iz Misije OEBS u BiH.

Specijalni predstavnik Richey i potpredsednica Cederfelt održali su online sastanke sa državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima, Samirom Rizvom, glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH, Gordanom Tadić, članovima Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, te predstavnicima međunarodnih organizacija i lokalnih nevladinih organizacija.

“Uvek kada su ugrožene osobe prepuštene životu u opasnim uslovima, rizici trgovine ljudima se povećavaju. Identifikovanje i zaštita žrtava trgovine ljudima je pravna obaveza i humanitarna dužnost”, kazao je specijalni predstavnik Richey. “Moramo izgraditi sistem koji će obezbediti značajnu pomoć svakoj osobi koja ima pravo na to, i koji će pomoći u razotkrivanju kriminalnih mreža koje profitiraju od iskorištavanja ljudi”.

Državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, Samir Rizvo, istakao je da predstojeća poseta delegacije OEBS-a stiže u pravi čas. “Identifikacija žrtava migracionih tokova je transnacionalni problem koji zahteva sveobuhvatnije rešenje”.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OEBS-a u BiH, izjavila je da Misija kontinuirano prati situaciju na lokalnom nivou. “Sarađujemo s državnim i međunarodnim partnerima na jačanju institucijskog okvira za prevenciju iskorištavanja osoba koje su u pokretu. Ovo podrazumijeva pružanje pomoći sistemima na unapređenju identifikacije žrtava trgovine ljudima u mešovitim migracionim tokovima”.

Potpredsednica Cederfelt govorila je o mnogim izazovima koji su povezani s neregularnim migracijama, koji se moraju rešavati na dosledan, trajan i human način. “Ovo podrazumeva značajan doprinos međunarodnih i nevladinih organizacija za pružanje pomoći koje su aktivne na terenu. Akteri civilnog društva mogu imati ključnu ulogu u obezbeđenju efektivnih i nezavisnih mehanizama praćenja kako bi se zaštitila prava migranata i azilanata, te kako bi se pružila preko potrebna pomoć žrtvama trgovine ljudima i ostalim ugroženim migrantima”.

Potpredsednica Cederfelt takođe je pozvala na jačanje međunarodne saradnje u razotkrivanju međunarodnih mreža trgovine ljudima, te da se posebna pažnja posveti maloletnicima bez pratnje koji su u pokretu i koji su pod posebnim rizikom od trgovine ljudima i drugim oblicima iskorištavanja.

“Borba protiv trgovinje ljudima počinje sa identifikacijom i zaštitom žrtava i ostalih ranjivih kategorija”, zaključio je specialni predstavnik Richey. “Ovo, na primer, znači da je potrebno pregledati sve migrante kako bi se uoočili potencijalni znakovi iskorištavanja, te raditi na unapređenju ekonomskog osnaživanja žena kao načina i za prevenciju trgovine ljudima i za pomoć u procesu oporavka. Takođe je potrebno dati priliku za obrazovanje dece migranata i maloljetnika koji nemaju pratnju”.

Predstojeća poseta specijalnog predstavnika Richeyija Bosni i Hercegovini pružiće priliku da lično proceni situaciju na terenu i potvrdi ponuđenu podršku lokalnim vlastima.