BiH: OEBS poziva glasače u Foči i Travniku da izađu na izbore

BiH: OEBS poziva glasače u Foči i Travniku da izađu na izbore

Misija OEBS u Bosni i Hercegovini podseća da će stanovnici opština Travnik i Foča u Federaciji BiH, 11. aprila, 2021. godine, ponovo glasati za načelnike svojih opština. Centralna izborna komisija BiH naredila je da se u ovim opštinama izbori ponove nakon što su ranije izabrani načelnici Mirsad Peco and Esed Radeljaš preminuli.

Čak i u ovakvim tužnim okolnostima, kaže Misija OEBS-a, izbori su važan temelj demokratske države. “Nadamo se da će svi građani i građanke s pravom glasa iskoristiti ovu priliku da ojačaju demokratiju u BiH, tako što će realizovati svoje pravo na glasanje za kandidate za koje veruju da će na najbolji način služiti interesima njihovih zajednica.” U ova teška vremena pandemije virusa COVID-19, urgiraju na sve birače da zaštite i sebe i radnike na biračkim mestima nošenjem maski i poštivanjem svih zaštitnih mera tokom glasanja.

“Cenimo i podržavamo trud koji je Centralna izborna komisija (CIK) uložila u obezbeđivanje potpune transparentnosti svog rada, te u otkrivanje i reagovanje na moguće pokušaje izborne prevare. Građanke i građani bi trebali prijaviti svaki slučaj moguće prevare CIK-u i relevantnim policijskim vlastima. Izbornim posmatračima, kako nezavisnim tako i onim iz političkih stranaka, potrebno je dozvoliti da vrše svoje dužnosti bez ometanja. To je osnovni način očuvanja integriteta izbora. Cenimo odluku koalicije ‘Pod Lupom’ koja je najavila raspoređivanje nezavisnih posmatrača na biračkim mestima u obe opštine,” kaže Misija u saopštenju za javnost.

OEBS takođe podržava i mere koje je preduzeo CIK kako bi obezbedio glasanje osoba zaraženih virusom COVID-19 uz pomoć posebnog mobilnog tima.

“Urgiramo na vlasti da obezbede potrebnu ličnu zaštitnu opremu kompletnom izbornom osoblju, te da obezbede poštivanje svih zaštitnih mera na biračkim mestima. U situacijama gdje se škole koriste kao biračka mesta, vlasti moraju osigurati dezinfekciju škola odmah po završetku glasanja. Važno je da deca i školsko osoblje u državi mogu nastaviti sa aktivnostima bez nepotrebnih rizika po njihovo zdravlje. Pozivamo sve političke stranke i kandidate da poštuju principe slobodnih i fer izbora, da pokažu poštovanje i prema svojim protivnicima i prema biračima pre, tokom i nakon izbora, te da prihvate zvanično potvrđene izborne rezultate,” zaključuje se u saopštenju.

Misija OEBS-a u BiH želi svim građankama i građanima Travnika i Foče u FBiH  bezbedan i miran izborni dan, što doprinosi boljoj i prosperitetnijoj budućnosti.